Fiatal nő férfias pályán: így csinálja a 400 mangalicát nevelő Fekete Zsóka

Fiatal nő férfias pályán: így csinálja a 400 mangalicát nevelő Fekete Zsóka

A világ folyamatosan fejlődik, ugyanakkor van, ami nem változik: a sztereotípiák. Ez a mezőgazdaságban talán hatványozottan igaz, főleg, ha nőként próbál meg valaki helyt állni. Pláne fiatal nőként. Az viszont tagadhatatlan, hogy például az állattenyésztés egy férfias szakma, tekintve, hogy komoly fizikai erő szükséges hozzá. Kérdés, hogy akkor nőként hogyan lehet ebben a szektorban érvényesülni? Erre adta meg a választ a közel 400 mangalicát nevelő Fekete Zsóka.

Fekete Zsókának saját mangalica farmja van, ahol nagyjából 400 jószággal dolgozik nap mint nap, fáradhatatlanul. Gyerekkora állatok veszik körül, így szinte nem volt kérdés, hogy merre vezeti az út:

abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a szüleim, nagyszüleim is mezőgazdasággal foglalkoztak, foglalkoznak. A nagyszüleimnél állatok is voltak a kertben, disznók, lovak, tyúkok, kutyák, az udvarban megszokott állattartás volt. Én ebbe születtem bele. Már 9 évesen elkezdtem foglalkozni nyulakkal, amikor a testvéremmel kaptunk húsvétra kisnyulakat, és nem engedtem levágni, hanem tovább tenyésztettem őket, és 10 éves koromra komplett tenyészállományom lett. Az iskoláimat is ilyen területen végeztem. Édesapám biozöldség-termesztéssel foglalkozott Hajdúböszörményben, 1997 óta bioföldterületeink vannak, és az volt a tervem, hogy ezt a családi vállalkozást folytatom. A fiatal gazda pályázaton pályáztam, és annak a segítségével állattenyésztésbe kezdtünk a nulláról. Abból indultunk ki, hogy feldolgozzam a biozöldségeket, és a mangalica megegye a mellékterméket. Amikor a mangalicáink megérkeztek, vemhesek voltak, egy hét múlva elkezdtek fialni, és több mint 50 mangalicám lett , így a zöldségfeldolgozás áttendált a húsfeldolgozás irányába. A fő profil a későbbiekben a mangalicatenyésztés - egy 20 kocából álló törzsállományom volt - és a húsfeldolgozás vonalán folytattam az utamat. Azóta bővül az állatállomány és szélesedett a termékpaletta

- fogalmazott.

Hozzátette, nem mondható nőiesnek ez a szakma, de ki tudott benne teljesedni, és úgy gondolja, hogy akár példát is tud mutatni a fiataloknak. Sokszor visszahívják őt az iskolái, és előadásokat tart, hogy motiválja a fiatalokat abban, hogy igenis el lehet helyezkedni a mezőgazdaság területén, akár az állattenyésztés, élelmiszer-feldolgozás területén.

Motiválni kell a fiatalokat - de hogyan?

Fekete Zsóka kiemelte, hogy kemény fizikai munkáról van szó, amihez kitartás is kell, és a tanulási folyamat is elég hosszú. Ugyanakkor ezt lehet sikeresen csinálni, a lényeg az, hogy legyen kitartó, aki el akarja kezdeni megvalósítani az álmát. Persze, elengedhetetlen, hogy valakinek legyen ténylegesen egy álma, egy célja, és minőséget állítson elő. Maximalizmussal lehet sikeresnek lenni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most már engem is elég sokan keresnek külföldről is, belföldön már elsősorban Budapesten értékesítek, és hála Istennek törzsvásárlóim vannak az ország minden táján. Engem ez boldogít a rengeteg díj mellett. Egyik büszkeségem: 2022-ben elnyertem a Gasztroteljesítmény kategóriában a leginspiráló nő címet. Ez azt jelenti, hogy motiválhatom a fiatalokat, mint nő ebben a férfias szakmában, miközben tudok nő is maradni, de közben megállom a helyemet. Ez nyilván kemény munka, vannak álmatlan éjszakák is, ha az ember olyan feladatokat tűz ki magának, de ez egyben öröm is.

Az álmatlan éjszakák nyomában

Az álmatlan éjszakákkal kapcsolatban megtudtuk, hogy egy nagyobb rendezvényre való készülés esetében az ember kicsit jobban összeszedi magát. Átgondolja, mi az, amit újíthat. Ő maga is szeret innovatív lenni, sokszor talál ki új termékeket, és ezeket meg is mutatja rendezvényeken. Ez egy újabb kihívás.

A hagyományos hajdúsági termékek mellett, elindultam a ketogén és paleo étrend vonalon is, olyan prémium keto termékeket tudok készíteni, amik akár ételintoleranciában- béláteresztő szindrómában- epilepsziában- cukorbetegségben- autizmusban- depresszióban szenvedők gyógyulnak ezektől a termékeimtől. Minden termékem gluténmentes, laktózmentes, szójamentes! Büszke vagyok arra, hogy biotakarmánnyal etetjük az állatainkat. Nem kapnak szóját. Egészségesek, így nem kapnak antibiotikumokat sem, ezáltal tudom biztosítani az egészségtudatos táplálkozást.

A díjaknál is nagyobb elismerés, hogy az emberek visszajárnak hozzám, és elmondják, hogy gyógyulnak, egészségesek. Külföldi éttermek is megkeresnek, Szlovéniában van egy törzsvásárlóm, akivel napi szinten személyes kapcsolat van, és kéthetente eljön hozzám, személyesen vásárolja meg a termékeimet. Olyan bizalommal van felém, hogy képes több 100 kilométert is utazni. Amit csinálok, azt hivatásként tekintem, nem munkának.

Egy pályakezdőnek mindig bizonyítania kell, ez pedig Fekete Zsóka esetében sem volt másként: eleinte nem igazán hitték el a szakmabeliek, hogy fiatal nőként is helyt lehet állni. Elmondása szerint a szülei nélkül neki sem ment volna, de mindig tett azért, hogy ott legyen most, ahol:

Ma is járok képzésekre, amikor elkezdtem az állattenyésztést, jártam pl: állatorvosi szaksegéd-képzésre, hogy el tudjam végezni az állatorvosi munkákat is. Sokat köszönhetek a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének és az állatorvosomnak is. Talán ezért is mentem ennyire utána mindennek, hogy ne nézzenek le a férfiak. Mára elfogadják és tiszteletnek azért amit eddig elértem. A feldolgozásban is besegítek a kollégáknak, nemcsak irányítok, hanem, ha kell, én is beállok. Nyilván sok feladat van, amit napról-napra meg kell oldania egy vállalkozónak. A piacon én értékesítek személyesen édesanyámmal. Így megvan a személyes kontakt a vevőkkel, akik nemcsak törzssárválókká váltak, hanem szinte barátok lettek a hosszú évek során.

Tényleg kemény munka

Most már nem kell konditerembe járnom, az biztos

- mondta nevetve a fiatal szakember.

Persze, kemény volt az elejétől. A fizikai munka adott egy erőnlétet, de nagyon szerencsés vagyok amiatt is, hogy jó a fizikumom. Voltak olyan időszakok, amikor keményebben kellett fizikailag dolgozni, de nagyon jó kollégáim vannak, akik segítenek mind az állattenyésztésben, mind a feldolgozásban.

De volt olyan idő is, mikor konditerembe járt azért, hogy bírja a terhelést a piacon is, ahol rengeteg, nehéz ládát kellett pakolnia. Ha már piac, meg kell említeni, hogy a látszat ellenére nagyon kemény munka, hiszen hajnali 2-3 órakor el kell indulni, kipakolni, 12 órát állni, majd összepakolni és hazautazni. Mindez nem meglepő módon fizikailag és mentálisan is igen megterhelő. Fekete Zsóka a generációváltásra is kitért, ugyanis ő is fontosnak tartja azt, hogy aktív szereplői legyenek az agráriumnak a fiatalok.

Ha valaki el tud úgy indulni, hogy a szülő tudja támogatni, akár egy tanyát tud vásárolni vagy egy kis kertet- földterületet, ahol el tudja kezdeni a karrierjét., akkor az egy nagy előny. Ha ez megvan, akkor ne adja fel, valósítsa meg az álmait! Én is a nulláról kezdtem az állattenyésztést, bele kellett tanulnom, voltak döccenők. Azt tanácsolom, hogy aki tud, tanuljon, menjen utána, legyen egy picit erőszakos. Sokfelé járok az országban rendezvényekre, és próbálom a nőket is motiválni. Akár kooperálni is tudunk, a lényeg, hogy mindenki tegye oda magát, hogy elérje a céljait.

Fotók forrása: Fekete Zsóka

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!