Október elején továbbra is kifejezetten magas a karfiol ára a lengyel nagybani piacokon, ám ennek oka nem csak az, hogy a termelés számára az idei szezonban kifejezetten kedvezőtlenül alakultak az időjárási körülmények - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Itt egy sokkal hosszabb távú trendről van szó, ami a lengyel karfioltermesztés folyamatos, tartós zsugorodását mutatja: a 2017-es évhez képest például csaknem a felére esett vissza a termés volumene.
Érdekesség, hogy ennek oka nem a frisspiaci áruban, hanem a feldolgozóiparba szánt tételeknél érhető tetten, és főleg a feldolgozóüzemek által felajánlott átvételi árak alakulása vágta rá az ajtót a termesztőkre. A karfiol termesztése egyáltalán nem könnyű, nem is olcsó, de az utóbbi években még tovább emelkedtek a termelési költségek - mint ahogy a feldolgozóüzemek gyártási és tárolási költségei is. A feldolgozók pedig ahelyett, hogy bevállalták volna ezeket a megugró költségeket, rájöttek, hogy sokkal kifizetődőbb a téli időszakban Dél-Európából karfiolt importálni. Következésképp a lengyel termelők egy idő után a késő őszi hónapokban ott álltak egy olyan árukészlettel, amelyet nem tudtak értékesíteni. Az idei évben ugyanez a jelenség játszódik le, olyannyira, hogy a karfiol- és brokkolitermesztő gazdák a hatóságokhoz fordultak.
A karfiol a teljes szezon során kifejezetten drága volt még az előző év szintjéhez képest is. Jelentősebb árcsökkenés augusztus közepén, majd a gyönyörű őszi idő miatt szeptember végén következett csak be, de az árak szinte azonnal, legfeljebb egy héten belül ismét soha nem látott magasságokba szöktek. Jelenleg az általános ársáv 3,5-4,5 PLN/db (300-385 Ft/db) között mozog, ami az előző évinél 15%-kal, a két évvel ezelőttinél viszont 60%-kal magasabb.