Megjött a helyzetjelentés a földekről: nem minden gazda örülhet

Megjött a helyzetjelentés a földekről: nem minden gazda örülhet

agrarszektor.hu
Egyelőre csak kevés terülten volt számottevő csapadék, az őszi vetéseknek viszont egyre nagyobb szüksége lenne az esőre. A kukorica aratására és a még kint lévő gyümölcsök betakarítására azonban a száraz idő a kedvező. A folytatásban erős és tartós délnyugati áramlással igen enyhe, többször nedves levegő áramlik felénk, illetve csapadék is várható, de nem egyenletes területi eloszlásban.

A múlt hét második felében elszórtan hullott kevés csapadék hazánkban, majd vasárnap egy hidegfront okozott sokfelé esőt. Nagyobb, 5 mm-t meghaladó mennyiség azonban csak északkeleten és nyugaton esett. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege általában 10-30, az elmúlt 90 napé pedig az Alföldön helyenként már 80-90 mm hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest. A szeptember 24. körüli országos csapadék a felszín közeli talajréteget sokfelé telítette nedvességgel, de ez a felső 20 cm-es réteg azóta nagyon sokat száradt és csak északkeleten és nyugaton kapott pótlást. A mélyebb talajrétegek még az ősz elejére száradtak ki nagy területen, és azóta is csak fogy a nedvesség - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentésében.

 

A hőmérséklet csúcsértéke a múlt héten csütörtökön, pénteken és szombaton még jellemzően 25 Celsius fok körül alakult, ami jóval magasabb az ilyenkor szokásos értéknél. Vasárnap hidegfront érkezett, akkortól már csak 15 fokig melegedett a déli órákra a levegő. A hideg levegő nyugalomba jutása és a felhőzet csökkenése után sokfelé volt fagyos a reggel kedden és szerdán, helyenként -3, -5 fok is előfordult 2 m-es magasságban.

Vegyes a helyzet a földeken

A kukorica aratása már javában zajlik, az optimális szemnedvesség eléréséhez a száraz időjárás a kedvező, miként a gyümölcsök betakarításához is. Szabolcsban például még sok alma, sőt szilva is van még kint a fákon. Az őszi káposztarepce számára a szeptember végi eső igen sokat jelentett, viszont nem lehetett sokág nagy a gazdák öröme, hiszen azóta csak északon esett kevés eső, az ország nagyobb részén igen sokat száradt a talaj. A később vetett állományok még többnyire 4-6 levelesek, míg a korábbiak már 6-8 levelesek, és mind nagyon várnak egy kiadós csapadékot. Az őszi búza magágy előkészítése és vetése is megkezdődött már, a keléshez azonban túl száraz a talaj fölső része.

Ilyen idő vár ránk a napokban

A következő napokban változékony, enyhe, többször csapadékos időre számíthatunk, a jövő hét közepéig  nagyrészt délnyugati lesz fölöttünk az áramlás. Többször érkezik több-kevesebb eső, a legtöbb előre láthatólag szombaton és szerdán, a péntek, a hétfő és a kedd ígérkezik száraznak. Összességében a jövő hét közepéig sokfelé eshet 10-20 mm csapadék, de valószínűleg nem lesz egyenletes a térbeli eloszlása, egyes országrészek akár ki is maradhatnak a nagyobb esőből. A talaj felszín közeli rétege így nedvesedik, ami a fejlődésben lévő repcének és őszi árpának, valamint az elvetett búzának igen jól fog jönni. A hőmérséklet tovább emelkedik, pénteken a déli országrészben akár a 29 fokot is elérheti, miközben északkeleten jóval hűvösebb várható. Vasárnaptól kissé mérséklődik a felmelegedés, de délen továbbra is 23-25, míg északon 15 fok körüli maximumok várhatók. Éjszakai fagy a jövő hét közepéig nem valószínű

- írja az OMSZ.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!