A Magyar Pékszövetség elnöke szerint a magyarországi albán pékségek nem azonos mértékű működést produkálnak, mint a magyar pékségek - írja a Sokszínű Vidék a műsor szemlézésében. Septe Józseg hangsúlyozta, ezek a vállalkozások minimális tőkebefektetéssel, bérelt helyiségekben, bérelt eszközöket alkalmaznak, bérelt berendezéssel. A munkaügyi szabályok megkerülése, járulékfizetés kikerülése némely esetben jellemző ezekre a cégekre - tette hozzá.
Az albán pékségek a higiéniai, élelmiszeripari szabályokat teljesen lazán kezelik, a technológiai optimalizálás fele dolgoznak, vagyis kevés féle tésztából sokféle terméket készítenek, amely tészták a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak abszolút nem felelnek meg. Gyakorlatilag ezeknek a termékeknek a gyártását nem lenne szabad végezniük ezeknek a cégeknek
- közölte. Elmondta azt is, hogy az albán pékségeknek rendkívül hosszú a nyitvatartási idejük, és folyamatos meleg termékeket árusítanak, ami vonzza a magyar vásárlókat. A szakember tudomása szerint a Magyarországon működő 400-500 albán pékségnek 15-20 körüli “igazi” tulajdonosuk van, akik működtetik az egész hálózatot. Az ilyen pékségek egy része összehalmoz egy csomó adósságot, majd otthagyják a céget, és egy fantomcég azonnal indul ugyanabban az épületben, de sem energiaszámlákat, sem a járulékfizetést nem intézik el.
Azt látjuk, hogy ezzel a magyar sütőipari vállalkozásoknak nagyon nagy kárt okoznak.