MTI • 2023. október 25. 14:44
Tavaly több mint egyharmadával nőtt a száraztészta ára Magyarországon a 2022-es évhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatközlése szerint a száraztészta fogyasztói-árindexe utoljára 2018-ban ugrott meg jelentősebb mértékben, amikor egy év alatt teljes 8 százalékkal nőtt, ám azt követően 2020-ig egy folyamatos csökkenés volt megfigyelhető a termék árát illetően. Az áremelkedés ugyan már 2021-ben elkezdődött, de olyan mértékű drágulásra, mint amilyen tavaly volt tapasztalható a száraztésztánál, még nem volt az ezredforduló óta.
A 21. század eddigi legnagyobb áremelkedése volt megfigyelhető a száraztésztánál 2022-ben, amikor az egy évvel korábbihoz képest 37,4%-kal ugrott meg a termékcsoport fogyasztói ára. Ez pedig több mint kétszerese volt az évszázad addigi legnagyobb árváltozásának, amikor 2008 és 2009 között történt, ráadásul előjelét tekintve ellenkező is volt, hiszen ekkor egy 17%-os áresés következett be a termékcsoportnál - derült ki a a KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI grafikonjából.
Bár a 2018-2020 közötti időszakban folyamatosan csökkent a száraztészta fogyasztói ára, a trend 2021-ben megtorpant. 2021-ben az előző évhez képest mintegy 4,6%-os áremelkedést lehetett megfigyelni a termékcsoportnál.
2022-ben elszálltak az élelmiszerárak
A 2022-es évben elképesztő módon megdrágultak az élelmiszerek. Európa és a világ többi része súlyos aszályokat élt át, az energiaárak az egekbe szöktek, az orosz-ukrán háború pedig egy rendkívüli bizonytalan globális helyzetet eredményezett. A tavalyi év decemberében Magyarországon a fogyasztói árak átlagosan 24,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbit, az élelmiszerek ára 44,8%-kal emelkedett. A száraztészták már akkor a legnagyobb mértékben dráguló élelmiszerek között voltak, 2021 azonos időszakához képest mintegy 70,8%-kal voltak magasabbak az áraik.
Idén is drága maradt a száraztészta
A száraztészták drágulása 2023-ban is folytatódott, a tésztaárak emelkedése Európa egyes részein messze meghaladta az általános inflációt, és annak ellenére is folytatódott, hogy a tészta előállításához használt búza ára jelentősen csökkent. Ennek okán a tavaszi hónapok során az európai fogyasztói csoportok és kormányok egyre nagyobb nyomást gyakoroltak az európai tésztagyártókra, hogy csökkentsék az áraikat. A gyártók azonban ragaszkodtak ahhoz a magyarázathoz, hogy a tésztáik ára tisztességes, a legutóbbi áremelkedések pedig az orosz-ukrán háborúból következő magasabb gyártási és egyéb ráfordítási költségek hatását tükrözik, de ezt a fogyasztói csoportok nem igazán hitték el.
2023 áprilisában az előző év azonos időszakához képest az Európai Unión belül Magyarországon drágultak meg a leginkább a tésztafélék, az áremelkedés 47% körül volt. Hasonló eredményre jutott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) is. Mint írták, áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 24%-kal haladták meg az egy évvel korábbit, a száraztészták ára pedig 47,6%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.
Mi várható a jövőben?
A száraztészták kedvelőinek azonban továbbra sincs okuk az örömre, mivel a kanadai szárazság és az európai rossz időjárás is károsította az idei durumbúza termést, csökkentve ezzel a malmok és az élelmiszeripari vállalatok számára elérhető készleteket. A helyzeten a nemzetközi durumpiacra belépő Törökország is csak átmenetileg segíthet, a szakemberek ugyanis attól tartanak, hogy idén nem lesz elég durum az egész világ ellátására a normális kereslet mellett.