Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.10.26. csütörtök

agrarszektor.hu2023. október 26. 07:45

A közepesen és erősen felhős égbolt mellett számítani lehet néhány órás napsütésre is - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2023.10.26.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2023.10.26.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2023.10.26.) napon.

2023.10.26. csütörtök: A közepesen és erősen felhős égbolt mellett számítani lehet néhány órás napsütésre is. Napközben szórványosan, nagyobb eséllyel a déli megyékben várható eső, zápor, főként a Dél-Dunántúlon néhol zivatar is lehet. Estétől nyugat felől vastagszik a felhőzet, és késő este egyre nagyobb területen kezdődik tartós eső. Élénk, erős lökések kísérhetik a délire forduló szelet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 23 fok között valószínű. Késő estére 10 és 17 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Csütörtökön mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2023.10.27 péntek: Borult idő várható, majd a nap második felében nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Szinte országszerte számítani lehet tartós esőre, sokfelé jelentős mennyiség hullhat. Egy-egy beágyazódott zivatar sem kizárt. A nap második felében a csapadékzóna egyre keletebbre helyeződik, este, éjjel el is hagyja hazánkat. A déli, délnyugati szél átmenetileg nyugatira, északnyugatira fordul, megerősödik, a déli óráktól több helyen viharossá is fokozódik. A maximum-hőmérséklet nagyrészt 14 és 22 fok között valószínű, délen kissé melegebb, az északi határ mentén kissé hűvösebb is lehet.

Friss híreink:

Bejött a magyar gazdák számítása: ez a növény lehet az idei év nagy nyertese

Bár a kukorica és a búza nagyon sokáig közel azonos méretű vetésterülettel rendelkezett Magyarországon, a tavalyi nagy aszály hatására idén mintegy 12 százalékkal kisebb területen vetettek kukoricát a magyar gazdák. Az év nagy kérdése volt, hogy milyen lesz az idei termés, és hogy bejön-e azoknak a számítása, akik idén is kitartottak a kukorica mellett, vagy azoknak lesz igazuk, akik kevesebbet vetettek belőle. Az Agrárszektor által elvégzett gyors felmérés az előbbi álláspontot látszik igazolni: az általunk megkérdezett gazdák döntő többsége arról számolt be, hogy toxinmentes, jónak mondható eredmények születtek, bár idén is voltak olyanok, akiknek kevesebb szerencséjük volt a kukoricával.

Vége a pénzügyi aszálynak? - Megtudhatja az Agrárszektor Konferencián

Égetően fontossá vált a hazai agrárvállalkozások számára, hogy javuljanak a forráshoz jutás és a finanszírozás feltételei. A Portfolio Csoport november 29-30-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciája kiemelt témaként foglalkozik azzal, milyen feltételekkel kaphatnak hiteleket az agrárium szereplői, hogyan változnak a banki követelmények és milyen kedvezményes hitellehetőségek állnak rendelkezésre.

Véget ért az olcsó cukor kora: itthon senki ne számítson árcsökkenésre

2023-ban megtorpant a cukorrépa termőterületének évek óta tartó csökkenése, mi több, idén komoly növekedést regisztrálhattak a szakemberek ezen a téren. A tavalyihoz képest kedvezőbb időjárási és világpiaci körülményeknek köszönhetően az év során kétszer annyit cukrot állíthatnak elő az egyetlen magyarországi cukorgyárban, ami a hazai fogyasztás akár negyven százalékát is fedezheti. A cukor ára már most is magas, és ez várhatóan a jövőben is így fog maradni, de a szakértő szerint az ágazatnak épp erre van szüksége a túléléshez és a megerősödéshez.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Bárkinél működik a legális benzintrükk: ha belevágsz, te is 317 forintos literáron tankolhatsz

Nagyjából 22 ezer kilométer alatt megtérülhet, ha valaki átalakítja benzines autóját LPG-üzeműre. Az autógáz manapság nagyjából feleannyiba kerül, mint a benzin, és a jövedéki adó emelése sem fogja érinteni jelenlegi állás szerint. Újonnan jelenleg egyetlen gyártótól lehet rendelni gázüzemű autókat: kiszámoltuk azt is, hogy a jelenlegi árakkal mennyi idő alatt térülhet meg a felár.

Őrület, ami ezen a magyar vidéken folyik: tényleg ennyit keresnek a melósok 2023-ban?!

A HelloVidék idén is górcső alá veszi a magyar megyéket: sorozatunkban annak járunk utána, milyen fontosabb demográfiai, gazdasági, turisztikai változások történtek az elmúlt egy évben az egyes vidékeken. Ezúttal Heves megyén a sor. Megvizsgáltuk a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján, hogyan alakult a megye gazdasága, turizmusa, illetve a munkaerőpiaca.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,