Itt az igazság a tojásról: nem úgy van, ahogy rengetegen hiszik

Itt az igazság a tojásról: nem úgy van, ahogy rengetegen hiszik

Nagy Z. Róbert
A tojás egyik alapélelmiszerünk annak ellenére, hogy a megítélése az idők során sokszor változott. Hol egészségesnek tartották, hol nem, ezért az Agrárszektor most összegyűjtött néhány hasznos tudnivalót erről a népszerű alapanyagról, a tojásról. 

A tojás jelentős mennyiségű fehérjét és több, mint tíz féle vitamint is tartalmaz. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy nagyon sokféleképpen felhasználható, és sokféleképp segíti a konyhatechnikai folyamatokat. Hátránya, hogy eltarthatóságának hossza nem annyira pontosan meghatározható, mint például a csomagolt élelmiszereké, és a romlott tojás igen komoly egészségügyi panaszokat is okozhat.

Egy kutatásban kimutatták, melyben 30-79 év közötti emberek vettek részt, hogy napi egy tojás fogyasztása nemhogy növelné, hanem - épp ellenkezőleg - 11 százalékkal csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatát. Korábban volt, hogy meggyanúsították a tojást, hogy emeli a koleszterinszintet, de ez a nézet megdőlt. Egy tojás körülbelül 186 mg koleszterint tartalmaz, tehát még szívbetegség esetén is ajánlható a napi egy tojás elfogyasztása, tehát a mértékletesség fontos, de a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás részeként a tojásnak helye van. Egészségünk szempontjából sokkal optimálisabb, ha főzve fogyasztunk tojást, sütés helyett. A főzés élelmiszerbiztonsági szempontból is előnyösebb: így több eséllyel pusztulnak el az esetlegesen benne található patogén mikrobák, és nem kerülnek pluszban zsírok bele, mint sütéskor.

Nem látunk bele: meddig fogyasztható?

Az élelmiszereink és alapanyagaik többségéről könnyű eldönteni, hogy minőségük milyen, fogyaszthatók-e még, hiszen ránézés, vagy szag alapján is információt szolgáltat az állapotáról a termék. A tojással kapcsolatban ez nehezebb ügy, sokáig a kicsit romlott ugyanúgy néz ki, mint amelyik még használható. A héjas tojást, ha nem hűtőszekrényben tároljuk, akkor száraz, hűvös helyen, 70-80 százalék páratartalom mellett, 2-18 fokon várják a felhasználásukat. Tárolása során a tojás ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert a héján baktériumok lehetnek - hiszen tudjuk honnan jött ki. A hűtőszekrényben tárolt nyers tojás 3-5 hétig még biztonsággal fogyasztható. Egyes ajánlások szerint a vásárlást követően három héten belül el kell fogyasztani a tojást, mert ezt követően sokkal nagyobb eséllyel találhatók meg benne az ételmérgezéseket gyakran kiváltó baktériumok. Érdemes vásárláskor a dobozokon a csomagolási időt megnézni, és minél frissebbet venni, hiszen nem mindegy hogy az otthoni tárolás előtt még mennyi ideig állt a boltban. A tojások héján feltüntetnek egy termelői kódot, egy nyilvántartási számot, de a vármegye és az állattartó telep kódja is rajta van. E több részből álló kódsor talán legfontosabb eleme az első szám, ami a tartásmódot jelzi. Ezek a következők: 0: ökológiai tartás, 1: szabad tartás, 2: alternatív tartás, 3: ketreces tartási technológia.

A tojásos ételek eltarthatósága

A tojásokat nem kell mindenképpen hűtőszekrénybe tenni, de az eltarthatóságukat növeli, ha az ajánlott 4 fok alatti hőmérsékletben vannak. Fagyasztva a tojás akár évekig is eltartható, ám a lényeg ekkor, hogy ne a héjában fagyasszuk le, hanem abból kiütve, valamilyen fagyálló edényben. A tojást tartalmazó ételeket hűtőszekrényben maximum 3-4 napig tároljuk, később már ne fogyasszuk el. A keményre főtt tojás hűtve maximum egy hétig őrzi meg biztonságosan a minőségét. A már feltört tojások fehérje része csak 2-4 napig áll el a hűtőben, a sárgája mindössze 1-2 napot bír ki minőségromlás nélkül.

Ilyen amikor már nem jó

Ha felütve a tojás állaga más, mint a megszokott, és a szaga furcsa, akkor az már biztosan alkalmatlan fogyasztásra. A héj nyálkássága, vagy penészes bevonata szintén mutatja, hogy már kár is belenézzünk. Nem jó hír, hogy a tojás szalmonella fertőzöttségére semmilyen látható jel nem szokott utalni, ezért figyeljük a ráírt csomagolási-, és lejárati időt. Lássuk be, nem mindig egyszerű megjegezni, melyik tojás mikor került a hűtőbe. Hiszen pont annyira hasonlítanak egymásra, „mint két tojás”. Kipróbált módszer, hogy a friss tojás lesüllyed, az állott tojás lebeg a víz felszínén. Az utóbbi sem biztosan romlott, csak már nem annyira friss. Érdemes a tojásokat- a biztonság kedvéért - egyesével csészébe feltörni, és nem egyből a hozzávalókba beleütni, hiszen így kiszűrhetően a rossz tojások, míg ha megspóroljuk ezt a mozzanatot, akkor lehet, hogy az addig már összeállított alapanyagokat lehet kidobni, ha rájuk került egy záptojás.

Fontos a méretezés?

Tojásokból is vannak kisebbek, és nagyobbak - hiszen nem gyárban készülnek. A legkisebbek és legnagyobbak között akár 20 grammos különbségek is lehetnek. Ez annyiban lényeges, hogy egy recept, ha tíz tojást ír elő, akkor ezekkel a különbségekkel húsz dekagramm eltérés is összejöhet. Az S-es tojás 53 grammnál kisebb, az M-es tömege 53-63 g közötti, az L-es 63-73 között van és az XL nagyobb, mint 73 g. És végül még egy hasznos praktika a tojásról, ami gyakorlatilag egy darab óriási sejt biológiai szempontból: a nyers és főtt tojás úgy különböztethető meg egyszerűen, ha egy sima asztallapon megforgatjuk őket. A nyers nagyon hamar megáll, míg a főtt sokáig forog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!