Fertőzött vetőmag okozhatott járványkitörtést Marokkóban

Fertőzött vetőmag okozhatott járványkitörtést Marokkóban

agrarszektor.hu
Ismét megjelent a ToBRFV vírus Marokkóban a paradicsomállományokban. A marokkói hatóságok szerint fertőzött vetőmag okozhatta a mostani járványkitörést - hatósági intézkedések következnek az érintett állományokban.

A marokkói növényorvosi kamara, az NPPO a közelmúltban tájékoztatta az európai ügynökség, az EPPO titkárságát az A2 listás ToBRFV vírus (paradicsom barna termésráncosodása, Jordán-vírus, tomato brown rugose fruit virus) belföldi állományokban történt észleléséről. A vírust először 2021 októberében észlelték Souss-Massa régióban, 2022 márciusában pedig Dakhla régióban. A 2022-2023-as termelési szezonban mintegy tíz észlelést igazoltak üvegházi paradicsomon. A mostani járványkitörés forrása fertőzött importált vetőmag - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Marokkóban a ToBRFV 2018 óta kiemelt karantén kórokozó, és észlelése esetén hatósági intézkedéseket vezetnek be. Ezek közé tartozik a fertőzött növények megsemmisítése, a gazdanövények termesztésének korlátozása és különböző higiéniai intézkedések alkalmazása. A ToBRFV kórokozó státuszát Marokkóban hivatalosan a “jelenlévő, korlátozott elterjedésű, hatósági ellenőrzés alatt álló” kategóriába helyezték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!