A baromfik takarmányozását vizsgálták egy magyar kutatásban

agrarszektor.hu2023. november 15. 18:33

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa által létrehozott konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében 406,03 millió Ft európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert a GINOP-2.2.1-18-2020-00031 azonosítójú kutatás-fejlesztési projektjének megvalósítására. A fejlesztés során fontos eredmények születtek a baromfihús-termelő fajok (brojlercsirke, pecsenyekacsa) fehérje- és aminosav-ellátásának optimalizálása, az immunkompetencia javítása, valamint az in-line NIR technológián alapuló precíziós takarmány-előállítás megvalósítása területén.

2020 áprilisában a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Kaposvári Egyetem (amelynek jogutódja a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa) által létrehozott konzorcium a K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések pályázati felhívásának keretében támogatást nyert „Determináns, hiperintenzív baromfi-hústermelő fajok fehérje és aminosav ellátásának optimalizálása emészthető táplálóanyag alapon, in line eljárással az immunkompetencia javításával” című projektjavaslatára, mely idén zárult. A kutatás-fejlesztési tevékenység a vállalat újszászi, nagyigmándi és zalacsébi telephelyén, valamint a MATE Kaposvári Campusán valósult meg - írja közleményében a Bonafarm Csoport.

A programban a MATE modellvizsgálatokban értékelte a korai takarmányozási módszereket, valamint anyagcsere-vizsgálatokat végzett a pecsenyekacsák lizinszükségletének meghatározására és a szemes gabona etethetőségének felmérésére. Ezen vizsgálatok eredményeire alapozva a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. telepi vizsgálatokban dolgozta ki azokat a takarmányozási rendszereket, melyek hozzájárulnak a fenntartható pecsenyekacsa- és brojlercsirke-hízlaláshoz. A vizsgálatok eredményei alapján a korai takarmányozási módszerek közül a treonin egyszeri, in ovo vagy hydrogéllel történő biztosítása, valamint a prestarter takarmányok etetése kedvező hatású a kacsák és a brojlerek esetében. A kutatási eredmények alapján a szemes gabona kiegészítés az indító fázisban 5%, a befejező fázisban 10% részarányban javasolható a pecsenyekacsák hizlalása során, mert alkalmazásával a takarmányértékesítés javulása és a takarmányozási költségek csökkenése várható.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. a projekt során kidolgozta a valós idejű beavatkozást lehetővé tevő gyorsvizsgálati technológia (in-line NIR) alkalmazásának azt a módszerét, mely révén megvalósulhatott a precíziós takarmányozáshoz kapcsolódó gyártás. Az alapanyagvonalba és a keverőtérbe beépített in-line NIR eszközök a valós idejű adatok szolgáltatásával lehetővé teszik a takarmányreceptúrák optimalizálását az alapanyagok valós tápértéktartalmának megfelelően, növelve ezzel a takarmányok minőségét, valamint a gyártás hatékonyságát.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gabona, takarmány, élelmiszer, baromfi, csirke, baromfihús, bonafarm, takarmányozás, kacsa, versenyképesség, kutatás-fejlesztés,