2024. április 28. vasárnap Valéria
Alig vesznek már traktort a magyar gazdák: kiderült, mire várnak

Alig vesznek már traktort a magyar gazdák: kiderült, mire várnak

agrarszektor.hu
A traktorok a mezőgazdaság egyik legfontosabb eszközei, ugyanakkor októberben jóval kevesebbet vásároltak belőle a magyar gazdák, mint egy évvel korábban. A legnépszerűbb traktormárka a John Deere volt. A csökkenést jól mutatja az is, hogy összesen 184 traktort adtak el, ami több mint 45%-os visszaesést jelent. 

Tavaly októberben mintegy 335 traktort vásároltak a gazdálkodók. A 2021-es adatokhoz képest is kisebb az idei eladások száma: két éve októberben 252 darabot értékesítettek, 27 százalékkal többet, mint múlt hónapban. Idén október végéig egyébként összesen 2657 traktor talált gazdára, ami 2022 első tíz hónapjához képest 29,5 százalékos csökkenést jelent, akkor ugyanis 3768-at értékesítettek. Ugyanakkor 2021-hez képest némi növekedés figyelhető meg, akkor ugyanis az ideinél 15-tel kevesebb, 2642 traktor kelt el - írja a Világgazdaság

EZ IS ÉRDEKELHET

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Szövetségének (Megfosz) elnöke, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője a lapnak elmondta, hogy a gazdálkodók legfőképp akkor vesznek gépet, amikor erre támogatást kaphatnak, akkor nagyon felpörög az értékesítés, míg a másik hajtóerő az, amikor jövedelmező a gazdálkodás. Ha pedig ezek egybeesnek, az nagyon meg tudja dobni a piacot. Júliusban és augusztusban megtorpanást érzékeltek a piacon, amiből talán most lábalnak ki a gépforgalmazók, legalábbis ezekben a hetekben az érdeklődés élénkül. Az Agrárminisztérium közzétette a pályázati menetrendet, hogy milyen ütemezésben milyen támogatások várhatók 2024-ben, ezért mindenki megpróbálja átgondolni a beruházásai szükségességét. 

Mindezen kívül a visszaeséshez az is hozzájárult, hogy nagyon alacsonyak a gabonaárak, kicsi a kereslet is, és mivel az ukrán tranzit nagy szállítási kapacitást foglal le, egyébként is nehézségekbe ütközik a gabona kijuttatása az országból. A Megfosz-elnök szerint elsősorban a profi, erős gazdaságok érdeklődnek a traktorok iránt, és a nagy teljesítményű, jól felszerelt gépeket keresik és vásárolják meg. Ez a 150 lóerősnél nagyobb kategóriát jelenti. A nagyobb gépek felé tolódás általános trend, és már tíz éve igaz, hogy az átlag minden évben 2-4 lóerővel emelkedik.  Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint az első fél év adatai alapján a kutatók is megállapították, hogy a kis és közepes teljesítményű traktorok forgalma jelentősen visszaesett, a 260 lóerő fölöttieké azonban több mint 60 százalékkal nőtt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint ahogyan az Agrárszektor is megírta, 2023 októberében az öt legnépszerűbb traktormárka Magyarországon a John Deere, a New Holland, a Solis, a Kubota és a Case voltak - derül ki a carinfo.hu adataiból. John Deere-ből 30-at adtak el októberben, 69-cal kevesebbet, mint egy évvel korábban, New Holland-ból 20 darab talált gazdára, 25-tel kevesebb, mint 2022 azonos időszakában. Solis-ból 15-öt, 11-gyel kevesebbet vásároltak most a gazdák, Kubotából azonban 15-öt, 11-gyel többet, míg Case-ből 13-at, 3-mal kevesebbet értékesítettek 2023 októberében, mint egy évvel korábban. Az eladási lista hatodik helyén a Fendt végzett 10 darab eladott traktorral, a hetedik helyen pedig a Claas szerepel. Kubota szerepel. Kilencedik lett a népszerűségi listán a Massey Ferguson, tizedik a Steyr, a tizenötödik helyre pedig a Deutz-Fahr futott be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!