Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.11.23. csütörtök

agrarszektor.hu2023. november 23. 07:45

A felettünk lévő fátyolfelhőzet átmenetileg szűrheti a napsütést, majd délkeleti irányba levonul, és hazánk döntő részén kiderül az ég - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2023.11.23.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2023.11.23.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2023.11.23.) napon.

2023.11.23. csütörtök: A felettünk lévő fátyolfelhőzet átmenetileg szűrheti a napsütést, majd délkeleti irányba levonul, és hazánk döntő részén kiderül az ég. Északkeleten viszont maradhatnak tartósabban felhős körzetek. A késő délutáni órákban észak, északnyugat felől újabb felhőtömbök is érkezhetnek. Csapadék nem lesz. A nyugati, délnyugati irányú szelet az ország északkeleti felén élénk, olykor erős lökések kísérhetik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul, de északkeleten ennél pár fokkal hidegebb maradhat az idő. Késő estére -1 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Ugyan front nem lesz felettünk, de a magasban zajló melegedés kiválthat melegfront jellegű tüneteket az arra különösen érzékenyeknél. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenység is felléphet.

A következő napon várható időjárás

2023.11.24 péntek: Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő lesz a jellemző, többórás napsütés csak kisebb körzetekben várható. Elszórtan fordul elő eső, zápor. Főként az északi hegyekben időszakosan vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. A nyugati, északnyugati szél hazánk északi felén sokfelé megerősödik. Délen mérsékelt marad a légmozgás. Kora délutánra 5 és 12 fok közé emelkedhet a hőmérséklet.

Friss híreink:

Pénzt kereshetnek a gazdák a klímavédelemmel

Egy éve működik Magyarországon az Agreena, amely az első gazdálkodási évét közel 10 ezer hektárral zárta, de a következő évre is komoly növekedést várunk – mondta el az Agrárszektornak Koszty Viktor, az Európa legnagyobb talajszén-programját üzemeltető dán központú vállalat magyarországi Market Lead-je. A szakember elárulta, hogy a magyar gazdák jellemzően milyen földeket visznek be a projektbe, de beszélt arról is, hogy meddig lehet csatlakozni a következő betakarítási évben programhoz, valamint szót ejtett a vállalat magyarországi és globális jövőbeli terveiről is.

Itt az év csúcseseménye: utolsó helyek az Agrárszektor Konferencián

Egy hét múlva, november 29-30-án rendezi meg a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciáját, mely az év egyik legjelentősebb agráreseményének számít. A kétnapos rendezvény iránt hatalmas az érdeklődés, így már csak korlátozott számban kaphatók jegyek. A jegyvásárláshoz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai 35 százalékos, a kistermelők és a fiatal gazdálkodók pedig 50 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe.

Tényleg leszokunk a napi húsevésről?

Németországban a megkérdezettek már csak egyötöde fogyaszt minden nap húst, és a statisztikák szerint Magyarországon is hasonló tendencia várható, a jelentős árnövekedés, az infláció, valamint a magyarok rendkívüli árérzékenysége miatt ugyanis biztosan keresletcsökkenésre kell számítani itthon is - tájékoztatta az Agrárszektor Fitos Gábor, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének ügyvezető igazgatója. Kiemelte, a németek nagy sertéstartók- és tenyésztők az EU-ban, ám egyes előrejelzések szerint akár 50 százalékkal is csökkenhet a sertésállományuk nagysága 10 éves távlatban, ami akár az egész unió piacára hatással lehet. Bár a visszaesés jelenleg Magyarországon is tapasztalható, Európában a sertéstenyésztés és -feldolgozás nyugatról fokozatosan egyre keletebbre tolódhat, ami a magyar sertéságazatnak komoly előnyére válhat.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Lelépnél az országból? Ilyen egyszerűen lehetsz francia állampolgár: egyre több magyar választja

Bár hivatalos statisztika nem áll rendelkezésre, egyes becslések szerint jelenleg is több ezer magyar munkavállaló él Franciaországban. Hiszen nyugati ország nem csupán az éghajlata, kultúrája és konyhája miatt vonzó, előszeretettel telepednek le itt olyanok is, akik szeretnének előrébb lépni a karrierjükben, esetleg némi anyagi biztonságra vágynak.

Egyre többen fűtik így az otthonukat: olcsó és hatékony megoldás az elektromos fűtés?

Az elektromos fűtés egyre népszerűbb választás a hazai piacon, hiszen olykor olcsóbb, hatékonyabb és környezetbarátabb is lehet, mint a gázfűtés. De milyen szempontokat kell figyelembe venni a fűtési rendszer kiválasztásánál, és hogyan befolyásolja ezeket a döntéseket az ingatlan szigetelése? Ismerje meg az elektromos fűtés előnyeit és hátrányait Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnökének segítségével.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,