Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.11.27. hétfő

agrarszektor.hu2023. november 27. 07:45

Többnyire erősen felhős vagy borult időre van kilátás, de késő délelőttig lehetnek még kevésbé felhős tájak, illetve időszakosan elvékonyodik a felhőtakaró - derül ki az Agrárszektor hétfői (2023.11.27.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2023.11.27.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2023.11.27.) napon.

2023.11.27. hétfő: Többnyire erősen felhős vagy borult időre van kilátás, de késő délelőttig lehetnek még kevésbé felhős tájak, illetve időszakosan elvékonyodik a felhőtakaró. Helyenként előfordulhat hószállingózás, északnyugaton néhol havas eső is, de napközben az északkeleti harmad kivételével esőre vált át a csapadék típusa. A déli, délnyugati szél időnként megélénkül.

A hőmérséklet kora délután 0 és +8, késő este -1 és +5 fok között várható.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Elsősorban a melegfrontra érzékenyeket terheli meg az időjárás. Leginkább fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság léphet fel. Gyakoribbá válhatnak a a gyulladásos és fertőző betegségek, emellett keringési problémák is jelentkezhetnek. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképességben is egyfajta csökkenés tapasztalható.

A következő napon várható időjárás

2023.11.28 kedd: Jobbára borult időre számíthatunk sokfelé csapadékkal, egyes részeken kiadós mennyiség is hullhat. Döntőrészt eső várható, de kiemelten az Északi-középhegység, Észak-Alföld térségében havas eső, hó valószínű, helyenként megmaradó hóréteg is kialakulhat. Napközben a csapadék súlypontja fokozatosan kelet felé helyeződik, és késő délutántól, estétől a felhőzet is elkezd vékonyodni, szakadozni. A déli, majd az északnyugati szél több helyen megerősödik, az Észak-Dunántúlon viharos lökések is lehetnek. Hajnalra általában -1, +5 fok közé hűl le a levegő, de az északkeleti szélvédett, fagyzugos vidékeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. Kora délután -1, +7 fok várható, északkeleten lesz hidegebb.

Friss híreink:

A jövőben minden út a mezőgazdaság digitalizációja felé vezet

A digitalizáció és a precíziós gazdálkodás a jövő kulcsa, ezen múlik a nemzetközi versenyképesség megőrzése és a hatékonyság növelése – mondta el az Agrárszektornak Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója. A szakember beszélt arról is, hogy a magyar mezőgazdaság nincs olyan rossz helyzetben, mint sokan hiszik, de szót ejtett a termény- és a géppiacon tapasztalható trendekről és az ágazat jövőbeni várható kihívásairól is.

Ilyen traktort még biztosan nem láttál: itt az indiaiak nagy dobása

Az indiai Tafe traktorgyártó két újdonságot mutatott be az Agritechnica kiállításon: egy elektromos és egy hidrogénüzemű traktort. Bár ez utóbbi még csak koncepció, az akkumulátoros modell azonban már 2024-ben forgalomba kerülhet.

Ezt sok kerttulaj elrontja: erről tudnod kell, súlyos károkat úszhatsz meg így

A növények fagyállósága nem csak genetika kérdése. Bár teleink egyre enyhébbek, mindig van néhány fagyos nap, csak nem annyi, mint régen. Ezzel rendszerint az a gond, hogy a kártevők megtizedeléséhez ez kevés, ám ha a hidegebb napok késő tavasszal is érkeznek, akkor fagykárt okozhatnak a növényeknél.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Itt él a legtöbb iskolázatlan magyar az országban: komoly a baj, esélyük sincs jobb életre

A munkanélküliségi adatok és az iskolai végzettségek megoszlása még mindig azt mutatja, hogy az ország északi régióiban és a Dél-Dunántúlon van a leginkább szükség a segítségre. Ebben a térségben élnek a legtöbben legfeljebb 8 általános iskolai végzettséggel, és ennek több mint a fele nem tartozik a nyilvántartott álláskeresők közé. 2001-hez képest ugyan látni javulást, 2022-re már az érettségivel rendelkezők száma a legmagasabb az országban, de még így is sokan élnek amiatt segélyből, mert nem tudnak elhelyezkedni, a megfelelő végzettség hiánya miatt.  A Dél-Dunántúlon a nyilvántartott álláskeresők közel 80%-a alacsony iskolai végzettséggel rendelkezik, tehát ők 2022-ben nem tudtak elhelyezkedni. A Tolna vármegyei Udvariban pedig, az összes álláskereső legfeljebb 8 általánossal rendelkezik. 

Betelt a pohár, országos sztrájk jöhet a Volánnál: ezt minden ingázónak tudnia kell

Hiába emelkedik jövőre a kötelező legkisebb munkabér összege a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet szerint ennél jóval magasabb keresetfejlesztésre lenne szükség. Erről Dobi István, a szervezet elnöke beszélt lapunknak. A szakszervezet a múlt pénteken sztrájkot hírdetett december 10-11-re azért, hogy felgyorsítsa a 2024-re szóló bértárgyalásokat. A Volánbusz azonban úgy véli, hogy a tervezett kétnapos munkabeszüntetés nem indokolt.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,