Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.11.28. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.11.28. kedd

agrarszektor.hu
A nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső - derül ki az Agrárszektor keddi (2023.11.28.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2023.11.28.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2023.11.28.) napon.

2023.11.28. kedd: A nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső. Várhatóan északkeleten is fokozatosan szűkül a havazás területi kiterjedése, és ott is egyre több helyen válthat vegyes halmazállapotba (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd esőbe a csapadék - legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat. Délután nyugat felől egyre többfelé válik szakadozottabbá a felhőzet, és szűnik meg a tartós csapadék, ugyanakkor estefelé a Dunántúl fölé záporok sodródhatnak be északnyugati irányból. Délkeleten reggel, délelőtt néhol erős lökések is kísérhetik a délies irányú szelet, amely napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és késő délután, este, északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak belőle erős lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -2 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Térségünk fölött áthaladó ciklon miatt kedden mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2023.11.29 szerda: Az ország nagy részén napközben kevés felhőre, napos időre számíthatunk, az északkeleti, keleti harmadban lehet több a felhő, arrafelé hózápor kialakulhat. Az északnyugati szelet többfelé kísérik erős széllökések, majd a nap második felétől mérséklődik, és délire fordul a légáramlás. Kora délutánra -1 és +4 fok közé emelkedik a hőmérséklet, az északkeleti tájakon lesz a hidegebb.

Friss híreink:

A gazdák többsége nem veszi komolyan, pedig sokat spórolhatnak ezzel

Nagyon kevés agrárcég foglalkozik a fenntarthatóság és a környezetvédelem kérdésével Magyarországon, pedig többek között az EU-s elvárások miatt is fontos, hogy ezek egyre jobban beépüljenek egy vállalat stratégiájába - tájékoztatta az Agrárszektort Demeter Zoltán, a K&H Bank Agrárüzletágának vezetője. Kiemelte, mindez rövid és hosszú távon is megéri a gazdaságoknak, hiszen amellett, hogy költséget tudnak csökkenteni például az inputanyagok hatékonyabb használatával, támogatások is múlhatnak azon, mekkora figyelmet fordít egy agrárcég a fenntartható működésre. A szakemberrel többek között arról is beszélgettünk, miben nyújthat segítséget a termelőknek az ingyenesen elérhető K&H agrár CO2 kalkulátor.

Nitrogénművek: aki nem hatékonyan gazdálkodik, az tönkremegy

A tápanyag-utánpótláson való spórolás csökkenti a hatékonyságot, az ezzel próbálkozó termelők pedig végső soron a gazdálkodásukat kockáztatják – mondta az Agrárszektornak dr. Varga Csaba, a Nitrogénművek Zrt. szaktanácsadója és fejlesztési főmunkatársa. A szakember elmondta azt is, miért tartják igazságtalannak a céget lehetetlen helyzetbe hozó rendeletet, amely jelentős terheket róna a vállalatra, valamint azt is, hogy az ammónia importálásával el tudják kerülni az adó megfizetését.

A kihívások ellenére is pozitív lehet a 2024-es év a magyar mezőgazdaságban

Bár a következő évben számos kihívással kell szembenéznünk, az mindenképpen pozitív, hogy 2024 elején elindulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok – mondta el az Agrárszektornak Váradi Zoltán, a Kuhn Mezőgazdasági Gép Kft. ügyvezetője. A szakember ismertette az Európai Unió új Közös Agrárpolitikájának mezőgazdasági gépgyártásra gyakorolt hatásait, de szót ejtett a gépfejlesztések következő időszakban várható irányairól, valamint a vállalat az idei Agritechnicán bemutatott újdonságairól is.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ilyen lesz az új magyar szuperhitel: kiszámoltuk, hogy kapsz súlyos ingyenmilliókat a CSOK Plusszal

Múlt hét csütörtök késő este megjelent a kormány CSOK Pluszra vonatkozó tervezete, melyből a már korábban bejelentett jellemzők mellett további részletszabályok is megismerhetőkké váltak. A dokumentumból többek között az is kiderült, hogy a futamidő első 12 hónapjára vonatkozó türelmi idő nem csak választható opció lesz, így a hitelfelvevők az első évben csupán a tőketartozás utáni kamatot fogják fizetni, magát a tőkét nem. Ennek függvényében két lehetséges opciót is megvizsgáltunk, hogy lássuk, mégis mekkora lesz az adósok által visszafizetett teljes összeg a futamidő egésze alatt.

Itt a legújabb brüsszeli mesterterv: így írnák újra a vidéki Magyarország összetételét

A virágzó vidéki területek kulcsfontosságúak az Európai Unió jövője szempontjából. Ezt a Régiók Európai Bizottsága (CoR) hangsúlyozta a hozzánk juttatott sajtóanyagában, amelyben felhívta a figyelmet az úgynevezett Logroño-nyilatkozatra. Ahogy emlékeztettek, utóbbi dokumentum arra szólít fel, hogy minden uniós politikában vegyék figyelembe a vidéki területek igényeit, és különítsenek el uniós forrásokat a vidéki területeken megvalósuló projektekre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 06:03