Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.12.04. hétfő

agrarszektor.hu2023. december 4. 07:45

Az északkeleti tájakon javulnak a látási viszonyok, valamint a rétegfelhőzet kiterjedésefokozatosan csökken, de lesznek olyan helyek, ahol tartósan megmarad - derül ki az Agrárszektor hétfői (2023.12.04.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2023.12.04.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2023.12.04.) napon.

2023.12.04. hétfő: Az északkeleti tájakon javulnak a látási viszonyok, valamint a rétegfelhőzet kiterjedésefokozatosan csökken, de lesznek olyan helyek, ahol tartósan megmarad. Máshol a derült, napos időt követően nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Számottevő csapadék nem lesz, legfeljebb északkeleten fordulhat elő néhol hószállingózás. A déli, délkeleti szél az Észak-Dunántúlon megélénkül, helyenként meg is erősödik. A hegyekben viharos lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +4 fok között alakul, a tartósabban borongós északkeleti tájakon mérhetjük az alacsonyabb értékeket.
Késő estére többnyire -5 és 0 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A következő napon várható időjárás

2023.12.05 kedd: Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de a Dunántúlon lehetnek kevésbé felhős, napos időszakok. Napközben az Északi-középhegység térségében előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, másutt nem várható csapadék. Estétől viszont nyugatra csapadékzóna érkezik, melyből északnyugat felől egyre nagyobb területen havazás valószínű, eleinte azonban vegyes halmazállapotú csapadék és eső is előfordulhat. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a keleties irányú szél. A maximum-hőmérséklet -1 és +7 fok között várható, északkeleten lesz hidegebb, délnyugaton pedig enyhébb az idő.

Friss híreink:

Nagy lemaradásban a magyar gazdák: ebben a románok is előttünk járnak

Nem állunk jól Magyarországon, hiszen még a román és a lengyel gazdálkodók is előttünk járnak. Úgy látom, a lengyelek sokkal „robbanékonyabbak”, rárepülnek az innovációra - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián, Siófokon megrendezésre kerülő kerekasztal-beszélgetésen. Szemléletváltásra van szükség a hazai agráriumban ahhoz, hogy a termelők hosszú távon is megfelelhessenek a modern gazdálkodási követelményeknek. A gazdálkodóknak szembesülniük kell azzal, hogy az üzleti-jövedelmezőségi szempontok mellett egyre nagyobb teret nyernek a fenntarthatósági, környezetvédelmi, állatjóléti és korszerű táplálkozási elvárások, amelyekhez a hazai agrárgazdasági szereplőknek is igazodniuk kell, ha piacon akarnak maradni.

Elöntheti a földeket az árvíz: hatalmas károkat okozhatnak az áradások

Az európai gazdáknak és a szakpolitikának is feladják a leckét az árvizek az utóbbi években. Milyen tanulságokat lehet levonni a katasztrofális novemberi francia árvizekből? Segített volna az infrastruktúra-fejlesztés? És mi köze van az árvízhez a tőzegmohának?

Ellepte az import dió az országot: durva, mit sóznak rá a magyarokra

A dió közkedvelt csemegének számít Magyarországon, az év ezen időszakában pedig jelentősen megugrik a fogyasztása az ünnepeknek köszönhetően. Hiszen, nincsen karácsony bejgli nélkül. A problémák ugyanakkor a dió esetében sem szűkölködtek, a legnagyobb gondot az Ukrajnából feketén áramló import okozza, ráadásul jóval olcsóbban, mint a hazai - ez pedig elég csábító a fogyasztóknak.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Észre sem veszik, pedig 8-10 ezer milliárd forintnyi áfabevételt bukhat emiatt a magyar költségvetés

"Minden kereskedő attól tart, hogy mi van, ha bejön az Amazon. De nem kell feltétlenül fizikailag bejönnie. Nem ezen múlik, hanem azon, hogy pár év múlva a munkaerőpiacon lévő generációk fel fogják borítani a vásárlási arányokat" - valjja Scheller Richárd és Németh Gergely, akik szerint emiatt akár 8-10 ezer milliárd forint is kieshet a költségvetésből. Az Extra-Market Kft. tulajdonosaival az online kereskedelem, különös tekintettel a marketplace-ek egyre nagyobb jelentőségéről beszélgettünk. Szóba került az is, miért az Alzának és a Kiflinek sikerült az itthon, amire a magyarok eddig képtelenek voltak, de kitértünk arra is, milyen modell szoríthatja háttérbe a jelenlegi piacvezetőket, mint például az EMAG-ot. Természetesen, mint a nyitó idézetből is kiderült, ismét felmerült, hogy minden eddig ismert szabályt átírhat, ha az Amazon megérkezik az országba. Sőt, be sem kell igazából tenniük a lábukat... Interjú!

Életveszély a magyar utakon: ezért történik annyi autóbaleset valójában Magyarországon?!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a jogszabályi előírások szerint minden év november 10-én téli üzemmódra áll át. Az utakat tehát folyamatosan készítik fel zord időjárási viszonyokra. Na, de mi a helyzet az autósokkal? Mikor és miért történik a legtöbb baleset? Ennek jártunk most utána.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,