December első napjaiban a Jammertal Borbirtokon járt az Agrárszektor: képriportunkban a nemzetközi szinten egyik legismertebb villányi borászatot mutatjuk be. A borbirtokot Kövesdi Zsófia főborász és Nagy Zsolt szőlész vezetésével jártuk be: a szakemberek évek óta dolgoznak a borászatnál. Kövesdi Zsófia nemrég az "Év Nemzetközi Női Borásza 2023" díjat kapta Németországban: a legnagyobb német internetes borértékelő portál, a selection-online.de tüntette ki a Jammertal Borbirtok vezető borászát.
A borászat 85 hektár saját területen gazdálkodik, 25 hektáron pedig beszállítóik termelnek: ültetvényeik túlnyomó többségét cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot alkotja, de területeiken megtalálható kékfrankos, pinot noir, syrah és portugieser is. Szőlőtőkéik életkora is optimális, 12-25 év közötti, a szüretelést kizárólag kézzel végzik.
A borbirtokot Kövesdi Zsófia főborász és Nagy Zsolt szőlész vezetésével jártuk be: a szakemberek évek óta dolgoznak a borászatnál.
Kövesdi Zsófia nemrég az "Év Nemzetközi Női Borásza 2023" díjat kapta Németországban: a legnagyobb német internetes borértékelő portál, a selection-online.de tüntette ki a Jammertal Borbirtok vezető borászát.
A borászatban csúcstechnológiájú eszközparkkal dolgoznak: az üzem 500 ezer palack prémium vörösborra van optimalizálva. Barrique hordóik száma meghaladja az 800 darabot, de az érlelés a palackban is folytatódik.
A Jammertal Borbirtok prémium kategóriás, nemzetközi versenyeken díjnyertes borai Koh-I-Noor, Cassiopeia, Ars Poetica és Jammertal néven kerülnek forgalomba.
Nagy Zsolt az Agrárszektornak elmondta, hogy folyamatosan vizsgálják a szőlő minőségét, és az adatok, valamint a szubjektív értékelések is azt mutatják, hogy a klímaváltozásnak egyelőre pozitív hatása van a magyar kékszőlő termelésére. A száraz, hosszú ősznek köszönhetően 2015 óta minden évjárat alkalmas volt prémium vörösbor termelésére, az elmúlt években a szüret kiemelkedő minőséget produkált.
A Jammertal Borbirtok látogatóközpontja Magyarországon a legnagyobb borászati látogatócentrumok közé tartozik. Kapcsolódik hozzá egy bortrezor is: itt „előfizetéses” alapon bárki tárolhatja borait, a lehető legoptimálisabb körülmények között.
A pincészet üzleti-és marketingstratégiájának hangsúlyos eleme, hogy a legnevesebb nemzetközi borversenyeken mérettetik meg magukat: a 2021. évi Concours Mondial de Bruxelles nemzetközi borversenyen a Cassiopeia Merlot 2015 tétele több körben végzett szigorú „ vakkóstoló „ során a világ összes jelentős borvidékéről benevezett vörösbor közül hivatalosan a legmagasabb pontszámot érte el.
Képek forrása: Stiller Ákos