2024. április 27. szombat Zita
Döbbenetes, ami a holland piacokon zajlik: már ennyibe kerül a paradicsom

Döbbenetes, ami a holland piacokon zajlik: már ennyibe kerül a paradicsom

agrarszektor.hu
December eleje óta folyamatosan emelkedik a fürtös paradicsom ára a holland piacokon, és már magasabb, mint a megelőző években. Mindeközben a spanyol Amleríában is megugrottak az árak: a november végi árszintnek most közel kétszeresébe kerül már a paradicsom.

Ez a decemberi emelkedő ártrend tavaly és tavalyelőtt is megfigyelhető volt, jelenleg 2,28 euró/kg (875 Ft/kg) körül alakul az átlagár. A november végi apró döccenéstől eltekintve (1,67 euró/kg, azaz 640 Ft/kg) folyamatosan emelkedik a fürtös paradicsom ára Hollandiában, december 15-én már 2,28 euró/kg (875 Ft/kg) körül alakult az átlagára BelOrta árverési csarnokban - írta meg a FruitVeB. Ez a december elején-közepén jelentkező növekvő ártrend az előző években is megfigyelhető volt, ám az idei árszint jóval magasabb az elmúlt években tapasztaltnál.

Spanyolországban, Almería körzetében is emelkedtek az árak: míg november végén a fürtös paradicsom átlagára 1 euró/kg körül alakult, december közepére 1,8 euró/kg (690 Ft/kg) környékére emelkedett. A ZON árverési csarnokban a spanyol import paradicsomot ezen a héten 1,75-2,27 euró/kg (670-870 Ft/kg), a The Greenery-ben pedig 1,83-2,33 euró/kg (700-895 Ft/kg) közötti áron értékesítették. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!