Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.12.20. szerda

agrarszektor.hu2023. december 20. 07:45

Szakadozóban levő frontális felhőzet vonul át északnyugatról délkelet felé, mely előtt a köd, rétegfelhőzet a legtöbb helyen felszakad, így kisüthet a nap - derül ki az Agrárszektor szerdai (2023.12.20.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2023.12.20.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2023.12.20.) napon.

2023.12.20. szerda: Szakadozóban levő frontális felhőzet vonul át északnyugatról délkelet felé, mely előtt a köd, rétegfelhőzet a legtöbb helyen felszakad, így kisüthet a nap. Ugyanakkor az Alpokalja szélárnyékos részein, a Dráva mentén, Borsodban és Szabolcsban továbbra is borult, párás, ködös idő valószínű. A frontfelhőzetből az északnyugati tájakon és az északi határnál előfordulhat gyenge eső, a ködös, rétegfelhős területeken szitálás, ónos szitálás. Az északnyugati szél élénk, főként a középső országrészben erős lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a borult, ködös részeken 0 és +3, másutt 4 és 10 fok között várható.
Késő estére -3 és +4 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet.

A következő napon várható időjárás

2023.12.21 csütörtök: Nagyobbrészt erősen felhős égre van kilátás - reggel, délelőtt délnyugaton és északkeleten néhol még párás, ködös maradhat az idő. Gyenge eső napközben is előfordulhat helyenként, majd estétől jobban növekszik a csapadék esélye. A délnyugatira forduló szél a nap folyamán egyre nagyobb területen megerősödik. S csúcsérték 2 és 10 fok között alakul.

Friss híreink:

Vége a málnának, nem elég a krumpli, de vannak jó hírek is

Összességében jól alakult a hazai zöldség-gyümölcs ágazat idei éve, de bizonyos problémák makacsul tartották magukat 2023-ban. Sok gondot okozott például a tavaszi fagy, továbbra is óriási probléma a munkaerőhiány, amely a klímaváltozással párosulva bizonyos kultúrák visszaszorulását eredményezi. További gond, hogy az árak idén itt sem alakultak a termelők számára kedvezően és esett a fogyasztás is. Összességében azonban a technológiailag felkészült szereplők még ma is sikeresen tudnak helytállni ebben az ágazatban.

Neked feltűnt, hogy eltűntek a fecskék az országból? Megvan, mi áll a háttérben

A madarak az élővilág kulcsfontosságú elemei, nélkülük nehéz lenne elképzelni a földi életet. Számtalan faj létezik világszerte, de szerencsére Magyarországon számos fajt megcsodálhatunk. Vannak ritkábban és gyakrabban előforduló madarak, illetve vannak, amiket szinte mindenki ismer. Ilyenek például a fecskék, a gólyák, a varjak, a gólyák és még sorolhatnánk. Éppen ezért is lehet lesújtó hír, ezeknek a madaraknak drasztikusan csökken létszáma hazánkban. Hogy miért és mit lehetne tenni mindez ellen, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Így lehet 80 ezernél többet kapni a búzáért

Hosszú éveken keresztül uralkodó trend volt a búza piacán, hogy a takarmány- és a malmi minőség ára között nem volt érdemi különbség – ez azonban jelenleg megváltozni látszik. Az éveken át jellemző gyakorlat révén a malmi minőség visszaszorult, míg 15-20 éve akár a termés 70 százaléka is ebbe a kategóriába tartozott, mára pont fordítva van: mindössze 20-30 százalékot tesz ki. Nagy kérdés, hogy a malmi búzáért kapott jobb ár jelensége kitart-e jövőre is, az pedig még nagyobb, hogy a rutinból történő fajtaválasztás, a fémzárolt vetőmagok helyett a saját búza visszavetésének gyakorlata és az inputanyagokon való spórolás mellett hányan lesznek jövőre, akik ezzel a kategóriával tudnak megjelenni a piacon.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Magyarok tömegei menekítenék most aranyba a pénzüket: vigyázni kell, óriási hibát követhetnek el

Bár a mai átlagember leginkább már csak ékszer formájában találkozik arannyal, a nemesfém sokak fejében mégis egyet jelent a vagyonnal és a gazdagsággal. Miközben a hétköznapi beszélgetések során akár mi magunk is tapasztalhatjuk, hogy sok magyar nem bízik a bankokban és a vagyonát inkább készpénzben tartja, az arany iránti bizalom mégis megingathatatlannak tűnik, hiszen az arany száz év múlva is arany marad. Még többen lehetnek fogékonyak az efféle gondolatokra a mostanihoz hasonló időkben, amikor az infláció a szemünk láttára emészti fel a pénzünk vásárlóerejét. Ennek ellenére azt kell mondanunk, hogy a többség számára mégsem igazán jó befektetés az arany, sőt, van olyan szakember, aki soha senkinek sem javasolná, hogy nemesfémbe fektesse a vagyonát. Az alábbiakban azt járjuk körül, hogy miért van ez így.

Túl lehet élni a mézválságot? Ezen a somogyi tanyán tudják a titkot, az év méze is az övék

A minap érkezett a hír, hogy a XIV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon az „Év kiváló magyar méze” a gyékényesi Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze lett. Ennek apropóján beszélgetettünk a Dél-Somogyban élő termelővel, Pálfy Dániellel. Milyen évet tudhatnak maguk mögött a magyar méhészek, mennyivel drágulhat 2024-ben a méz? Erre is kíváncsiak voltunk.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,