Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.01.06. szombat

agrarszektor.hu2024. január 6. 07:45

Döntően borult idő várható, délen, délkeleten átmenetileg szakadozhat, vékonyodhat a felhőzet - derül ki az Agrárszektor szombati (2024.01.06.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2024.01.06.) napon.

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2024.01.06.) napon.

2024.01.06. szombat: Döntően borult idő várható, délen, délkeleten átmenetileg szakadozhat, vékonyodhat a felhőzet. Több helyen, több hullámban kell esőre, záporra számítani, legkisebb eséllyel a délkeleti megyékben valószínű csapadék. A Viharsarokban a déli, délkeleti, a nyugati megyékben már az északira forduló szelet kísérik élénk, utóbbi tájon késő estétől erős széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 16 fok között várható, északnyugaton az alacsonyabb, a déli, délkeleti országrészben a magasabb értékekkel.
Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Egy képződő, majd átvonuló mediterrán ciklon miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás.

A következő napon várható időjárás

2024.01.07 vasárnap: Erősen felhős vagy borult lesz az ég, keleten lehetnek átmeneti felszakadozások. Délkeleten kisebb a csapadék esélye, máshol többfelé várható eső, melyet északnyugat felől egyre nagyobb területen havas eső, hó vált fel. Néhol átmenetileg ónos eső is lehet. A halmazállapot-váltással párhuzamosan fokozatosan csökken a csapadékhajlam. A korábban lehullott csapadék lefagyhat! Az északnyugati, északi szelet erős, sokfelé viharos lökések kísérik. Északnyugaton a szél hordhatja a havat. A csúcsérték is hasonlóan, -2 és +10 fok között alakul, északnyugaton lesz a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő. Északnyugaton és északkeleten reggel állhat be a maximum, napközben hűl a levegő.

Friss híreink:

Letarolhatja a fagy az országot: így garantáltan megóvhatod a növényeidet ellene

Bár javában tapossuk a telet, ez inkább csak a naptárban látszik meg, mintsem az időjáráson. Az idei tél is szokatlanul enyhe volt, olyannyira, hogy még a melegrekord is megdőlt Magyarországon. Ennek ellenére nem árt elővigyázatosnak és felkészültnek lennünk, hiszen egyik napról a másikra is lecsaphat a hideg vagy a fagy az országra. Ebben az esetben nem árt, ha tudjuk, mit kezdhetünk növényeinkkel, mivel a fagy könnyen végezhet velük. Alábbi cikkünkben megmutatjuk, mit tehetünk, hogy a növényink garantáltan átvészeljék a telet.

Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak a munkások 2024-ben a magyar földeken

Az elmúlt években kapott hideget, meleget a magyar gazdaság, elég, ha csak az itthon tapasztalható inflációra gondolunk. Éppen ezért elkerülhetetlen volt az, hogy emelkedjenek a bérek - ez a folyamat valóban meg is indult. Olyannyira, hogy decembertől 15 százalékkal emelkedett a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum. Kérdés, hogy vajon mindez hogyan hat majd az agráriumi bérekre? A mezőgazdasági munkák nem feltétlenül tartoztak sosem a jó fizető állások közé, ám ez a „trend” is változni kezdett. Nézzük, milyen mértékben.

Rengeteg magyar mondott le ezekről a traktorokról: mi történik itt?

2023 decemberében a magyar gazdák 49,6 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2021 tizenkettedik hónapjához képest pedig 49,3 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka decemberben a John Deere volt, amelyből 42-t adtak el a hónapban, a második helyen a Solis végzett, abból 24 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a New Holland, a negyedik a Claas, az ötödik pedig a Massey Ferguson volt az év tizenkettedik hónapjában.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Mindenki felkötheti a gatyát Európában: teszten a BYD elektromos népautója, ez készülhet Szegeden

Bíjhuájd, Bivaly-dé, Béjjdí - szoknunk kell még, de biztosan meg fogjuk tanulni a kínai óriásmárka nevét Magyarországon is, és nem csak a szegedi gyár miatt. A BYD már most is óriási offenzívávba kezdett Európában, és elnézve tesztautónkat, a "középső" modell Atto 3-at, van is mitől tartania az öreg kontinensen már-már elkényelmesedett autógyártóknak. Ár-érték arányban gyakorlatilag mindenki alá vág a kínaiak ajánlata: már a kocsi alapárában is olyan, máshol feláras exták vannak, mint a napfénytető, vagy a forgatható képernyő. Mennyire valós a 420 kilométeresnek ígért hatótávja? Mivel fog őrületbe kergetni a gyerek a hátsó ülésen? Mely német nagyvárosokban kezdhetik rágni a körmüket? Tesztünkben minden kérdésre választ adunk.

Több tízezer forint landol a magyarok kukáiban: pofátlan, mekkora pazarlás megy a háztartásokban

Az élelmiszerhulladék az ellátási lánc szinte egész hosszában, minden résztvevőnél megjelenik a betakarítástól a szállításon, raktározáson, kereskedelmi láncok polcain át egészen a fogyasztó konyhájáig, asztaláig. Ez egy globális jelenség, amely rendkívül súlyos következményekkel jár mind gazdasági, mind pedig ökológiai szempontból. Éppen ezért most annak jártunk utána, mi a legtöbbet emlegetett indok, ha kidobunk egy ételt, milyen termékek kerülnek legtöbbször kukába és mire kellene figyelnünk, ha nem akarunk több tízezer forintnak megfelelő összegű élelmiszert elpazarolni.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,