2024. április 27. szombat Zita
Elfajult a helyzet Németországban: drámai döntést hoztak a dühös gazdák

Elfajult a helyzet Németországban: drámai döntést hoztak a dühös gazdák

agrarszektor.hu
Traktoros útlezárásokkal kezdték meg az egy hetes tiltakozást a gazdák Németországban. A drasztikus lépésre a mezőgazdasági támogatások fokozatos megszüntetésére vonatkozó tervekre válaszul került sor, miközben a német kormánykoalíció a pénzügyeket próbálja meg rendbe tenni.

Traktorokból és teherautókból álló konvojok lepték el a német utakat a hét elején a hajnali fagypont alatti hőmérsékletben, némelyiken a "Nincsenek gazdák, nincs élelem, nincs jövő" feliratú tiltakozó transzparensek láthatóak. A rendőrség jelentése szerint országszerte több helyen is lezárták az utakat és az autópálya-felhajtókat, ami a reggeli csúcsforgalomban forgalmi dugókat okozott, Berlinben pedig több tucat traktor zárta el a Brandenburgi kapuhoz vezető főútvonalat - írta meg a Reuters.

A gazdák megfogadták, hogy egy hétig tartó blokád alá fogják venni a főbb közlekedési és logisztikai útvonalakat, mondván, hogy az adókedvezmények megszüntetése miatt ellehetetlenülne a gazdaságok működése. A helyzet azért is nagyon kényes, mert a blokád egybeesik a mozdonyvezetők szakszervezete, a GDL által a hét végére meghirdetett sztrájkkal, amely szerdától az ország közútjait és vasútvonalait akadályozhatja.

Joachim Rukwied, a német mezőgazdasági termelők szövetségének (DBV) vezetője egy hétfőn megjelent interjúban együttérzést kért a nyilvánosságtól. A szakember a Stern magazin nyilatkozva elmondta, hogy

nem akarjuk elveszíteni azt a támogatást és szolidaritást, amelyet a lakosság nagy részétől kaptunk, de a gazdák nem fogják elfogadni a mezőgazdasági ágazatra tervezett adóemeléseket.

A szakember figyelmeztetett arra is, hogy a szélsőjobboldali aktivisták ne használják fel a tüntetéseket saját céljaik elérésére. ezt az aggodalmat osztotta Nancy Faeser belügyminiszter is, aki szerint a hatóságok figyelemmel kísérik a helyzetet. A múlt héten a gazdák ellenkezése arra késztette Olaf Scholz kancellár koalícióját, hogy a bírósági ítélet miatt késedelmet szenvedő 2024-es költségvetési tervezet véglegesítésénél váratlan változtatásokat eszközöljön, többek között a mezőgazdasági támogatások csökkentésére vonatkozó tervek módosítását.

Ahelyett, hogy hirtelen megszüntetnék a mezőgazdasági termelőknek a mezőgazdasági gázolajra vonatkozó adókedvezményt, a támogatást idén 40%-kal, 2025-ben 30%-kal csökkentik, és 2026-tól megszűnik. A kormány azt a tervet is elvetette, hogy megszüntesse az erdészet és a mezőgazdaság számára a gépjárműadóban biztosított kedvezményes elbánást. A DBV szerint ugyanakkor ezek a változtatások nem elégségesek, és kitart a héten tervezett tiltakozások mellett.

Az Ifo gazdasági intézet vezetője, Clemens Fuest az RND médiacsoport szerint azt mondta, hogy a kormány adóreformjának terhei túlságosan a gazdákra hárulnak. A szakember úgy fogalmazott, hogy

csak azért, mert egy iparág a nehéz évek után talán most jó szakaszban van, még nem indokolt a terhek ilyen nagy részét egy ilyen csoportra hárítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!