2024. április 27. szombat Zita
Nincs megállapodás: folytatódik a gazdák tüntetése Berlinben

Nincs megállapodás: folytatódik a gazdák tüntetése Berlinben

agrarszektor.hu
Hiába tartottak egész napos tiltakozó akciót Berlinben a német gazdák, végül nem sikerült megállapodniuk a kormánnyal. Nem kizárt az sem, hogy a tüntetések később folytatódnak. A német kormány ugyanakkor tehermentesíteni kívánja a mezőgazdaságot, az erre vonatkozó jelentést a napokban fogják a parlament elé terjeszteni.

Joachim Ruckwied, az országos gazdaszövetség elnöke a ZDF televízió által ismertetett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az egyeztetés eredménytelenül ért véget. Mint mondta, csak olyan témák kerültek megvitatásra, amelyekről 30 éve vitatkoznak, eredmény nélkül - írta meg az Infostart. Joachim Ruckwied Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a következő napokra nem terveznek újabb tiltakozásokat, és bíznak abban, hogy a kormány talál olyan megoldást, amelyet a szövetség is támogatni tud. A német gazdaszövetség elnöke arra szólította fel a Bundestagot, hogy csütörtök estig dolgozzon ki erre vonatkozó intézkedéseket, különös tekintettel a dízelüzemanyagokra vonatkozó adókedvezmények tervezett megszüntetésének eltörlésére. Az országos szövetség a tartományi szövetségekkel együtt mostanáig azon az állásponton volt, hogy ragaszkodik az eddig folyósított mezőgazdasági szubvenciók tervezett csökkentéséről való teljes lemondáshoz.

A tiltakozó akciókat a gazdák egy héttel ezelőtt ennek érdekében kezdték, traktoros felvonulásokkal szerte az országban rendkívüli közlekedési blokádokat, illetve káoszt okozva. Az eredetileg egy hétre tervezett tüntetéssorozat záró, a Brandenburgi kapunál tartott megmozdulásán Christian Lindner pénzügyminiszter elvetette a gazdák követeléseit, és csak a bürokrácia mérséklésére, illetve további tárgyalásokra tett homályos ígéretet, ám a tiltakozó gazdák ennek nyomán kifütyülték őt.

Esti értékelésében a gazdaszövetség elnöke hangsúlyozta azt is, hogy amennyiben a parlament csütörtök estig nem hoz előremutató intézkedést, a gazdák fenntartják a jogot további lépések megtételére. Ruckwied korábban kijelentette, hogy ilyen esetben folytatni kívánják a tiltakozó akciókat.

A Scholz-kormány még az elmúlt év végén a rendkívül súlyos költségvetési hiány miatt döntött a gazdáknak nyújtott támogatások, mindenekelőtt a különböző adókedvezmények megvonásáról. Később a kilátásba helyezett országos tiltakozó akció hatására némileg visszakoztak. Egyelőre úgy fest, hogy a német kormány mégsem törli el a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességét, a gazdák számára legfájóbb intézkedést, a dízelüzemanyagokra vonatkozó adókedvezményeket pedig három évre elosztva vonná vissza. A tartományi szövetségek, élükön az országos szövetséggel ezt azonban nem fogadták el, és ennek nyomán kezdődött egy héttel ezelőtt a rendkívüli tiltakozó akció.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!