Az 1334/2008/EK rendelet I. melléklete létrehozza az élelmiszerekben és azok felületén történő használatra engedélyezett aromaanyagok és alapanyagok uniós listáját, és meghatározza ezen anyagok felhasználási feltételeit - írja a NAK. A következő nyolc anyag esetében, az azok aromaanyagként történő forgalomba hozataláért felelős gazdasági szereplők nem nyújtották be az ahhoz szükséges adatokat, és visszavonták kérelmüket, ezért az 1334/2008/EK rendelet I. melléklete A. részében a lenti bejegyzéseket el kell hagyni (ide kattintva megtekinthető).
A következő három anyag használatára vonatkozóan, pedig korlátozásokat vezettek be: (FL-szám: 05.062) 2-fenil-krotonaldehid, (FL-szám: 05.099) 5-metil-2-fenil-hex-2-enal és (FL-szám: 05.100) 4-metil-2-fenil-pent-2-enal. Ezen rendeletek mellékletében felsorolt aromaanyagok bármelyikének hozzáadásával készült azon élelmiszerek, amelyeket ezen rendeletek hatálybalépése előtt jogszerűen hoztak forgalomba, minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig továbbra is értékesíthetők.
Azok az Unió területére behozott, ezen rendeletek mellékletében felsorolt aromaanyagok bármelyikének hozzáadásával készült élelmiszerek, amelyek esetében az importőr igazolni tudja, hogy már ezen rendeletek hatálybalépése előtt feladták őket az adott harmadik országban és ezen rendeletek hatálybalépésekor már úton voltak az Unióba, minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig továbbra is értékesíthetők. Az említett rendeletek az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetésüket (2024.01.16.) követő huszadik napon lépnek hatályba.