2024. május 18. szombat Erik, Alexandra
Élesen bírálta Nagy István az Európai Bizottság Ukrajnát érintő döntését

Élesen bírálta Nagy István az Európai Bizottság Ukrajnát érintő döntését

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság ismét cserben hagyta a kelet-európai gazdálkodókat, hiszen az Ukrajna számára biztosított autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedést úgy tervezi meghosszabbítani 2025 júniusáig, hogy semmilyen megoldást nem javasol az ukrán gabonaimport okozta problémák kezelésére - közölte Nagy István agrárminiszter. Magyarország egészen addig fenntartja az Ukrajnából érkező termékek nemzeti importtilalmát, amíg nem születik azzal egyenértékű nemzetközi megoldás.

A tárcavezető rávilágított, hogy az Európai Bizottság az autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedés (ATM-rendelet) meghosszabbítására tett javaslatával továbbra is hátrányos helyzetbe hozná az európai termelőket és az Ukrajnának biztosított könnyítésekkel negatív hatást gyakorolna az unió agráriumára. Ez tovább veszélyeztetheti a mezőgazdaság stabilitását és a gazdálkodók jövőjét. A bizottság ugyanis akként hosszabbítaná meg az ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok felfüggesztését, hogy semmilyen megoldást nem javasol az ukrán gabonaimport okozta problémák kezelésére. A baromfi, a tojás és a cukor esetében javasolt vészfékmechanizmus a 2022-ben és 2023-ban importált mennyiségek átlagán stabilizálná a vámmentes behozatalt. Ez gyakorlatilag konzerválná a háború kirobbanása óta kialakult, kizárólag Ukrajna érdekeit szem előtt tartó helyzetet - tette hozzá Nagy István.

Kifejtette, egyértelmű, hogy a kialakult helyzetben a magyar gazdák továbbra is csak a kormányra számíthatnak, ezért Magyarország egészen addig fenntartja az Ukrajnából érkező termékek nemzeti importtilalmát, amíg nem születik azzal egyenértékű nemzetközi megoldás. A miniszter emlékeztetett, Ukrajna mezőgazdasági exportja eredetileg főként a harmadik országokat célozta, azonban a háború kitörése óta a termékek az Európai Unió piacaira érkeznek, jelentős zavarokat előidézve ezzel. Emellett a termelési előírások közötti különbségek jelentős versenyhátrányba hozzák az uniós termelőket.

Nagy István további intézkedések bevezetését sürgeti az európai agrár- és élelmiszeripar védelmében. Kifejtette, a gazdatüntetések is arra hívják fel a figyelmet, hogy az uniós tagországok termelői nem kapnak elegendő védelmet az EU-tól Ukrajnával szemben, a piacuk kiszolgáltatásával pedig egy olyan helyzet áll elő, ami a mindennapi megélhetésüket ellehetetleníti. Az Európai Bizottságnak az európai érdekeket kell megvédenie az ukránokkal szemben, nem pedig az ukrán érdekeket az európai gazdákkal szemben – szögezte le a tárcavezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?