Elképesztő drágulás Lengyelországban: rekordot ért el a sárgarépa ára

Elképesztő drágulás Lengyelországban: rekordot ért el a sárgarépa ára

agrarszektor.hu
A tavalyi rekordárakat is több, mint 50 százalékkal múlják felül az idei nagybani sárgarépaárak  Lengyelországban. Ráadásul februárbsn további drágulás várható.

November második fele óta egyre újabb és újabb rekordokat dönt az étkezési sárgarépa ára Lengyelország nagybani piacain. Decemberben a növekvő ártrend megtörni látszott, de hamar kiderült, hogy ez a majdnem 20% körüli visszaesés csak átmeneti volt. Azóta a tisztított, zsákos kiszerelésű sárgarépa nagybani piaci ára 43%-kal emelkedett és február elejére elérte a 2,20-2,80 PLN/kg (195-250 Ft/kg) közötti sávot. Ez éves szinten 53%-os drágulást jelent, ami hatalmas különbségnek számít már csak azért is, mert 2023-ban is rekordárakat figyelhettünk meg a lengyel piacokon - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Elemzők szerint az éves áralakulási dinamikát figyelembe véve nem is várható, hogy a közeljövőben árcsökkenés következne be: a sárgarépa ára szinte minden februárban jelentősen nőtt, és ennek valószínűleg még csak a kezdetén vagyunk.

A szűkös kínálat nem csak Lengyelországra jellemző, hanem egész Európában általános, különösen Belgiumban, ahol még a hollandiainál is nagyobb a terméskiesés. A piacokon forgó sárgarépa volumene kevés, és rengeteg a minőségi probléma. Nem is meglepő, hogy a múlt héten Hollandiában tovább emelkedtek a sárgarépaárak. A DCA jegyzéseiben a B méretű (frisspiacra szánt) sárgarépa átlagára 40,00 EUR/100 kg fölé ugrott (+7 százalék a 3. héthez képest és +45 százalék az előző évhez képest), a C méretű (vastagabb) sárgarépa átlagára pedig 40,50 EUR/100 kg volt (+8 százalék az előző héthez képest és +35 százalék az előző évhez képest).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!