agrarszektor.hu • 2024. február 9. 17:17
A hüvelyesek kiváló növényi fehérjeforrások, fogyasztásuk előnyeire és jótékony tulajdonságaikra 2019 óta világnap hívja fel a figyelmet. A magyar gasztronómiában is elindult egy újító egészségtrend, azonban még az út elején járunk a többi európai országhoz képest. A hüvelyesek különböző fajtái nem csupán az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részei, de még finoman és változatosan elkészíthető, sokszínű alapanyagok is.
Bár a hüvelyes zöldségek rendkívül magas tápértékűek, mégis kevés helyet kapnak a magyarok tányérjain. A magas rost- és fehérjetartalmú, koleszterinben szegény és vasban gazdag növényi élelmiszerek stabil és kiegyensúlyozott energiaszintet biztosítanak, ennek ellenére a magyarok napi fehérjebevitelének nagyobb része állati, nem pedig növényi eredetű. A Bonduelle idén a Hüvelyesek világnapja alkalmából kreatív receptekkel igyekszik népszerűsíteni a zöldségek fogyasztását - olvasható a közleményben.
Segítség a szervezetünknek és a Földnek
A sokszor mellőzött hüvelyesek amellett, hogy tápanyagban gazdag alapanyagok, fehérjetartalmuk jelentős, számottevő vas- és rost-források, fenntarthatósági szempontból is előnyös lehet a fogyasztásuk. A hüvelyesek termesztésének vízigénye ugyanis más fehérjeforrásokkal összehasonlítva jóval kisebb. Nitrogénmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően javítják a talaj termékenységét, ezáltal a földek termőképességét is. Hosszú eltarthatóságuk miatt az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben egyaránt kiemelkedő szerepük van.
A hüvelyesek legismertebb képviselői a fehér- és vörösbab, a csicseriborsó, a sárgaborsó és a lencse. A leggyakrabban ezek az izgalmas alapanyagok a régóta megszokott leves vagy főzelék formájában kerülnek az asztalunkra, pedig számtalan módja van még a felhasználásuknak. Gondolhatunk rájuk köretek vagy saláták, változatos egytálételek, illetve krémek vagy mártogatósok formájában is, de akár édes süteményekként is. Egészségünk érdekében törekednünk kell a növények változatos felhasználására, így a gabonák, diófélék, magvak, hidegen sajtolt növényi olajok és persze a hüvelyesek változatos felhasználására. A hüvelyeseket minél gyakrabban érdemes beilleszteni az étkezésünkbe, az idénynek megfelelően fogyaszthatjuk a hüvelyeseket frissen, zöld állapotban, és teljesen megérve, száraz formájában, de hónapokig tárolva sem romlanak meg vagy veszítik el tápértéküket. Merjünk kísérletezni a konyhában új ízekkel és ételekkel, hiszen rengeteg különféle fogás, akár csokoládés desszert is készíthető ezekből a zöldségekből
- mondta a téma kapcsán Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember. „
Innovatív és finom termékek
A Bonduelle korábbi kutatásából az is kiderült, hogy a magyarok étrendjükben nem fektetnek kellő hangsúlyt a növényi élelmiszerek fogyasztására, pedig a hüvelyesek magas fehérjetartalmuk miatt a hús alternatívájaként is megállják a helyüket, emellett kifejezetten előnyös a fogyasztásuk, hiszen koleszterinben szegény és kalóriában alacsony zöldségek. Az utóbbi időben a hústermékek árnövekedése, és az egészséges életmód miatt kezdenek előtérbe kerülni a növényi alapú termékek, főleg a fiatal felnőttek körében. Nőtt az úgynevezett flexitariánus fogyasztók aránya, akik tudatosan kevesebb húst esznek. Az a ráta azonban hazánkban és a régióban alig a fele a Nyugat Európai arányokhoz képest.
Mivel Magyarország sajnos sereghajtó Európában a zöldség fogyasztásban, fontos feladatunk az edukáció. A Hüvelyesek világnapjának a fő témái az egészséges táplálkozás, a fenntarthatóság és a testi-lelki egészség. Érezhető már a kezdeményezésünk eredménye, mivel egyre nagyobb mértékben növekszik azon tudatos fogyasztók száma itthon is, akiknek a minőség és megbízhatóság, a mesterséges adalékanyagoktól mentes élelmiszerek fogyasztása elengedhetetlen. Egyre nagyobb az igény az olyan termékekre is, amelyekkel gyorsan és egyszerűen egészséges, vitaminokban és tápanyagban gazdag ételt készíthetnek a vásárlók. Így változatos zöldségkeverékeket és készételeket, kész köreteket is kínálunk nemcsak konzerv, hanem fagyasztott formában is
- mondta el a világnap alkalmából Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. kereskedelmi- és marketing igazgatója.