Érdekes dolog derült ki ezekről a gyümölcsökről: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu2024. február 12. 18:32

Gondolkodtál már azon, hogy az őszibarack- vagy ananászkonzerv jó választás-e az egészségünk szempontjából? A HelloVidék most a gyümölcskonzervek előnyeinek jártunk utána, illetve körbejártuk a gyakori tévhiteket is, emellett gyakorlati tippeket adunk, hogyan illeszthetjük be a gyümölcskonzerveket az egészséges étrendünkbe. Kiderült, hogyan lehet a gyümölcskonzerv kényelmes, tápláló és pénztárcabarát megoldás a napi gyümölcsbevitelhez.

Folyamatosan azt halljuk, hogy „a friss a legjobb”, de a konzerv gyümölcsök ugyanolyan táplálóak lehetnek

- mondja Chelsea LeBlanc, dietetikus, táplálkozási szakértő az EatingWell magazinnak. Hozzátette, a gyümölcskonzervek szénhidrátot biztosítanak energiához, rostot az emésztéshez, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat az egészségünk megőrzéséhez.

A három legnépszerűbb konzervgyümölcsnek a barack, az ananász és a körte számít. Nem is gondolnánk, de ezek a gyümölcsök jó mikroelem-források lehetnek. Ilyenk például a kálium, a C-vitamin, az A-vitamin. Mivel szirup nélkül készülnek, nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Ráadásul mindegyik elképesztő mennyiségű rostot kínál, hogy segítse a szív egészségét és az egészséges emésztést.

A gyümölcskonzervek egészségügyi előnyei

Alacsony áron elérhetők

A konzerv gyümölcsök szinte mindig olcsóbbak, mint a friss gyümölcsök, így költséghatékonyabbak azok számára, akik alacsony bevétellel rendelkeznek. Ráadásul, mivel évekig kitartanak, nem kell aggódnia a gyors romlástól és az élelmiszer-pazarlástól.

Csúcsérettség idején tartósítják

Tudtad, hogy a gyümölcskonzervek alapanyagát csúcsérettségükben szedik le, majd néhány órán belül befőzik? Ez segít abban, hogy megőrizzék magas tápértéküket és ízüket, egészen addig, míg csak készen állunk a fogyasztásra. Így egész évben ehetünk lédús barackot!

Tele vannak tápanyagokkal

Csakúgy, mint a friss és fagyasztott gyümölcsök, a konzerv gyümölcsök nagyszerű forrásai az alapvető tápanyagoknak, például rostoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Az International Journal of Food Sciences and Nutrition 2019-es összefoglalója szerint a gyümölcsök és zöldségek támogatják általános egészségünket, és segítenek csökkenteni bizonyos betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatát.

Tévhitek mindig akadnak

1. Nem szabad minden nap gyümölcskonzervet enni!

Sokan hangoztatják ezt. Viszont szakértők szerint a gyümölcskonzerv minden bizonnyal a napi étrend része lehet. Csak ügyelni kell arra, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében különféle gyümölcsöket fogyasszunk bőséges zöldségek, sovány fehérje, teljes kiőrlésű gabonák és egészséges zsírok mellett.

2. A gyümölcskonzerv nem olyan egészséges, mint a fagyasztott!

A konzerv gyümölcsöket gyakran kevésbé táplálónak tartják, mint a friss vagy fagyasztott gyümölcsöket. Valójában a gyümölcskonzerv ugyanolyan tápláló lehet, mint a fagyasztott. Ahogy LeBlanc mondja, a konzervtermékekhez használt gyümölcsöket „leszedik és csomagolják a frissességük csúcsán, így megőrizve a tápanyagokat”. De hozzátette azt is, hogy a Journal of Food Science -ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy már három hónap elteltével a konzerv sárgabarack antioxidáns szintje meglepően 47%-kal magasabb volt, mint a frisseké.

Mire figyeljünk még?

  • A hozzáadott cukrok elkerülése érdekében válassz vízben vagy saját levükben konzervált gyümölcsöket, ne pedig édesített szirupokat.
  • Általános tévhit, hogy az áruházi márkák rosszabb minőségűek, mint a márkás társaik. Ez azonban távol áll az igazságtól. Az élelmiszerboltok világszerte megfizethető konzerveket kínálnak, amelyek lehetővé teszik, hogy tápláló gyümölcsöket és zöldségeket fogyaszthasson kevesebb anyagi megterhelés mellett.
  • Általában friss gyümölcsöt használsz a turmixokhoz, salátákhoz, desszertekhez? Könnyedén lecserélheted konzervgyümölcsre, így pénzt, időt és előkészítő munkát takaríthatsz meg.
Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcstermesztés, gyümölcs, egészséges, gyümölcsfeldolgozó, gyümölcsösök, gyümölcstermés, konzervipar, gyümölcstermelés, konzerv, gyümölcsök, fagyasztott, friss, konzervdoboz,