2024. április 27. szombat Zita
A hektáronkénti nyereséget kell maximalizálni

A hektáronkénti nyereséget kell maximalizálni (x)

PR
Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozójának Szabadegyházán található gyárába a kukorica betakarításának kezdete óta január végéig folyamatosan érkezett a nedves kukorica a földekről, a termelők számára így megspórolva a szárítás, tárolás költségét. A történelmi múlttal rendelkező Hungrana Kft. napi 3000 tonna kukorica feldolgozásával állítja elő termékeit, melyet aztán az élelmiszeripar, a gyógyszer- és vegyipar, valamint a papíripar is felhasznál.

Kevés olyan nagy múlttal rendelkező vállalat működik hazánkban, ami amellett, hogy 112 éve a piacon van, folyamatosan tudott fejlődni, kapacitásnöveléssel és termékportfolió bővítéssel helyt állt a változó gazdasági, társadalmi környezetben. A Hungrana Kft. napjainkban is Európa egyik meghatározó, míg a Közép-Kelet európai régió legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata, mely jelentős izocukor, alkohol és keményítő gyártóként van jelen ezeken a piacokon. Emellett bioetanol gyártóként is meghatározó szereplője a szegmensnek.

A széles termékpalettának köszönhetően a vállalat napi szinten 3000 tonna tengerit használ fel termékei előállításához. Az alapanyag felvásárlásánál szigorú előírásokat követnek, toxinszint meghatározásában szigorúbbak, mint más feldolgozóipari szereplők, ám ezzel biztosítják a gyárban készült termékek magas és kifogástalan minőségét.

A Hungrana Kft. az elmúlt és előttünk álló nehéz év/évek hatására sem változtatott cégfilozófiáján, a feldolgozóipari vállalatnál továbbra is folyamatosak a fejlesztések, hiszen épül az ötödik biomasszakazán, melyet teljes egészében aprított fával fognak üzemeltetni, és a tervek szerint az év közepén kerül átadásra. Ezzel párhuzamosan termékfejlesztés is zajlik, magas fehérje- és kiváló aminosav tartalmú élesztőfehérje termék kerül bevezetésre a Hungranánál, melyet 10 ezer tonna/év mennyiségben terveznek előállítani, és jelentős részben exportra gyártanak majd.

A 2024-es év sem lesz könnyebb sem a magyar gazdák, sem a hazai feldolgozóipar számára

A gazdasági nehézségek, a piaci környezet hatására jelentősen visszaesett a lakossági fogyasztás, ennek következtében visszaesés tapasztalható az élelmiszer- és feldolgozóiparban is. Ez a hatás a Hungranát sem kerülte el, szinte minden általuk gyártott termék iránt csökkent a kereslet. Így a takarmány és feldolgozóipar számára kevesebb kukorica alapanyag szükséges, melynek hatására az árak csökkenő vagy stagnáló tendenciát mutatnak. A hazai gazdák már nem termelhetnek a megszokott módon, új megközelítés és másfajta gondolkodás szükséges egy sikeres agrárvállalkozáshoz.

Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója
Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója

A Hungrana Kft. vezérigazgatója, Reng Zoltán szerint a versenyképesség megőrzéséhez innovatív gondolkodásra és folyamatos megújulásra van szükség.

Nem elég a legmodernebb eszközpark, nagy hangsúlyt kell fektetni a vízgazdálkodásra, a talaj minőségének megőrzésére, a hosszútávú tervezésre. Napjainkban a legfontosabb kérdés, hogy hogyan tudunk a leghatékonyabban, legeredményesebben termelni, a hektáronkénti nyereséget maximalizálni. A termelés költségeinek optimalizálása és kézbentartása a kulcsa a sikernek. A kockázat csökkentése érdekében fontos, hogy az input beszerzése és a terményértékesítése elnyújtott legyen, azaz a végén az átlagát legyen megfelelő

- hangsúlyozza a szakember. Majd hozzáteszi, hogy a 2021-ben alapított Kukorica Kör Egyesületet pont azzal a céllal hozták létre, hogy tanuljanak az agrárium szereplői egymástól, a magyar gazdák ismeretei tovább bővüljenek, a hazai és nemzetközi gabonapiaci hírek folyamatos átadása mellett azok szakmai értelmezését segítsék.

„Át kell alakítanunk a gondolkodást. Ezért is indítottuk útjára a Termelési versenyünket, melyen 2021-ben 20 gazdálkodó mutatta meg, hogyan gondolkodik a hazai fenntartható kukoricatermesztésről. Az idei évben is kiírtuk versenyünket, melyre 2024. április 1-ig várjuk a jelentkezéseket”- zárja sorait a vezető. 

www.hungrana.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!