2024. április 28. vasárnap Valéria
Kiderült, mikor lesz a lengyel-ukrán találkozó a gabonaexport ügyében

Kiderült, mikor lesz a lengyel-ukrán találkozó a gabonaexport ügyében

MTI
A gabonaügy "valódi megoldásait kereső", miniszteri szintű tárgyalások után, március 28-án tartják meg a tervezett lengyel-ukrán kormányközi találkozót Varsóban - jelentette be csütörtöki sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel kormányfő.

A miniszterelnök arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előző nap azt kérte: az ukrán gabonaimport ügyéről az ukrán és a lengyel kormány tagjai mihamarabb tartsanak közös, határ menti találkozót. A lengyel kormányfő szerint a belpolitikai és a nemzetközi vita eredményeként teljesíteni kell két követelményt: egyrészt megadni a háború dúlta Ukrajnának "az okvetlenül szükséges támogatást", másrészt megvédeni a lengyel gazdákat az Ukrajnával folytatott kereskedelem "liberalizálásából fakadó negatív következményektől".

 

Donald Tusk ígéretet tett arra, hogy "hazai módszerekkel", valamint az Ukrajnával és az európai intézményekkel folytatandó további tárgyalások révén meg fogják védeni a lengyel mezőgazdaságot. Emlékeztetett arra, hogy a lengyel-ukrán kormányközi találkozó megszervezésében már január végi kijevi látogatásakor megállapodtak Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel, mégpedig egy március második felére eső időpontban. Most bejelentette, hogy az ülés március 28-án Varsóban lesz.

Remélem, a miniszteri és miniszterhelyettesi szinten addig folytatandó technikai egyeztetések eredményeként a találkozó nagyon hasznos lesz majd a határügyet és a kereskedelmet illetően

- jegyezte meg Donald Tusk.

A lengyel kormányfő aláhúzta: "valódi megoldásokat" akarnak, nem csak "a barátság és a szolidaritás puszta kinyilvánítását". Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ennek érdekében munkatársai csütörtökön tárgyalnak a Varsóban tartózkodó Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel is. Donald Tusk azt is közölte, hogy az ügyben Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel is beszélni fog pénteki varsói látogatásán. A lengyel kormányfő szerint az utóbbi hetekben egyre nagyobb lett a feszültség az ukrajnai háború miatt, és ezzel kapcsolatban egy sor megbeszélést folytatott európai és amerikai partnerekkel.

Odafigyelésre, energiára és maximális szolidaritásra van szükség abban a valóban kritikus helyzetben, amelybe Európa, Ukrajna és Lengyelország került

- jelentette ki Donald Tusk.

A lengyel gazdák tüntetéseivel kapcsolatban, amelyek akadályozzák az ukrajnai határátkelők forgalmát, Donald Tusk elmondta: annak érdekében, hogy az Ukrajnának nyújtandó katonai és humanitárius szállítmányok akadálymentesen eljussanak oda, órákon belül kiemelten fontos infrastruktúrává fogják nyilvánítani ezeket a határátkelőket, valamint az érintett autópálya- és vasúti szakaszokat. Ezeken a szakaszokon "más forgalomszervezési rend" lesz majd - fejtette ki.

A gazdatüntetéseken tapasztalt ukránellenes jelszavakra utalva a lengyel kormányfő kijelentette: hazaárulásnak számít minden olyan nyilvános támadás, amely a "putyini narratívát" támogatja. Mint fogalmazot, reméli, hogy a tüntetők és a hatóságok is megfelelő következtetéseket vonnak le ebből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!