Az Európai Unióban a termelők friss zöldségek és gyümölcsök széles választékát termelik. Az EU-ban 2022-ben 2 millió hektáron termesztettek friss zöldségféléket, amelyeken 59,8 millió tonna terményt takarítottak be. A három leggyakrabban termesztett friss zöldségféle - betakarított mennyiségben kifejezve - a paradicsom 15,4 millió tonna, a hagyma 6,2 millió tonna és a sárgarépa pedig 4,4 millió tonna volt - derült ki az Eurostat friss elemzéséből. Ugyanebben az évben az uniós tagállamokban 12,6 millió tonna almát és 2,1 millió tonna körtét, emellett 10,5 millió tonna citrusféléket, 6,3 millió tonna csonthéjast - őszibarack, nektarin, sárgabarack, cseresznye és szilva - termeltek. Külön említést érdemel az a mintegy 2,6 millió tonnány szubtrópusi és trópusi gyümölcs - például füge, kivi, avokádó és banán -, amelyet a tagállamokban előállítottak. A diófélék termése 1,1 millió tonnát tett ki, a bogyós gyümölcsöké 0,7 millió tonnát.
Az elemzés rámutatott, hogy egyes friss zöldségek termelése bizonyos uniós országokra koncentrálódott. 2022-ben az EU-ban betakarított paradicsom 40%-a Olaszországból származott, ezt követte Spanyolország 24%-kal és Portugália 9%-kal. Hollandia volt a vezető hagymatermelő, az EU betakarított hagymájának közel negyedét, 24%-át itt termelték. A második helyen végzett Spanyolországot 20%-kal, a harmadikon pedig Franciaországot 12%-kal. A sárgarépa legnagyobb termelője Németország volt, amely az EU összes termésének 18%-át adta. Ezt követte Franciaország 15%-kal és Lengyelország 14%-kal.
Az EU fő gyümölcs-, bogyósgyümölcs- és dióféle-termelője Olaszország, Lengyelország, Spanyolország és Franciaország voltak, kivéve a citrusféléket, a szőlőt és az epret. Egyes gyümölcsök esetében ugyanakkor más uniós tagállamok is meghatározó termelők voltak: az Európai Unió fő almatermelői 2022-ben Lengyelország volt 34%-kal, Olaszország 18%-kal és Franciaország 14%-kal. Ami az őszibarackot illeti, ennél a csonthéjas gyümölcsnél a termés több mint 90%-át 3 ország adta: Olaszország 34%-kal, Görögország 33%-kal és Spanyolország 24%-kal járult hozzá a termeléshez, míg a többi uniós ország termelés mindössze 9%-ot adott ki. Az EU fő körtetermelői Olaszország, Hollandia és Belgium voltak, 25%-kal, 17%-kal és szintén 17%-kal.