PR • 2024. március 18. 16:30
Napjainkban egyre több kutatási és mérési eredmény számol be arról, hogy termőföldjeink
állapota évről évre romlik. A talajok mikrobiológiai egyensúlya negatív irányba billent, fokozatosan csökken a talajban élő hasznos mikrobák, baktériumok és gombák száma, vagyis a talajélet már közel sem optimális. Kedvezőtlenné válhatnak a feltételek a növénytermesztés számára.
Szerencsére egyre több termelő tér át az egészséges talajélet helyreállítására, a fenntartható fejlődést lehetővé tevő technológiákra. Egyre népszerűbbé válik a műtrágyahasználat optimalizálása mellett a mikrobiológiai készítmények használata, ami a talajbiológia sokféleségét felhasználva segíti elő a negatív folyamatok megállítását. Most az AÖP támogatási rendszerében, meghatározott feltételekkel 2 pontot ér a talajoltó baktérium készítmények alkalmazása.
A termelők felelőssége az optimális talajművelési eljárás, ill. vetésforgó alkalmazása, a nem okszerű műtrágya- és vegyszerhasználat mérséklése. A talajélet helyreállítása biológiai rekultivációval, a hasznos mikroszervezetek, vagyis baktériumok és gombák számának célirányos növelésével valósítható meg.
Ehhez a folyamathoz biztosítani kell a hasznos mikroszervezetek optimális működéséhez szükséges feltételeket is.
Megfelelő talajművelés elvégzése esetén a baktériumok és gombák számának növekedésével fokozódik a tarló- és a szármaradványok bontása, így nő a talaj szervesanyag-tartalma és a talaj felvehető tápanyagkészlete. A hasznos mikroszervezetek optimális működése révén valósul meg a tápanyagok kedvező feltáródása. A humuszanyagok képződése, a nitrogén megkötése, a kötött állapotban lévő foszfor és kálium feltárása, a mikroelemek kedvezőbb feltáródása válik lehetővé.
A megfelelő technológia aktív talajéletet eredményez, fokozódik a növények ásványi anyag ellátása, a növénypatogén mikroorganizmusok háttérbe szorítása.
Jogos vevői elvárás a mikrobiológiai készítmények magasabb csíraszáma, széles hatásspektruma. A mikrobiológiai talajoltó készítmények legfontosabb értékmérő tulajdonsága a benne található törzsek hatékonysága, valamint azok csíraszáma. A kritériumok és a maximális hatékonyság garantálásához a gyártás, a szállítás, a raktározás és a kijuttatás folyamatában néhány alapszabály betartása elengedhetetlen mind gyártói, mind vevői oldalról.
A gyártók magas színvonalú eszközrendszerrel garantálják a termékminőséget. Ahhoz azonban, hogy a magas minőség a továbbiakban is fenntartható legyen, a termék raktározása és szállítása is gondos körültekintést igényel. A baktériumtrágyák kiszolgálása egy szezonon belül két időszakra korlátozódik. Mikrobiológiai termék lévén a forgalmazói oldalról összehangolt kiszerelést és logisztikát kíván. A csíraszámcsökkenés elkerülése érdekében a terméket a raktárhelyiségben, 5–10°C körüli hőmérsékleten tárolják a gyártók, majd kiszállítás után is javasolt fénytől védett, hűvös helyen tárolni, és amilyen gyorsan lehet fel is használni.
Vevői oldalról a következő sarkalatos pont a kijuttatás. Vetés előtt, illetve a betakarítást követően a szármaradványokra való kijuttatás a gyártók által fejlesztett permetezőrendszerek segítségével a legoptimálisabb. A széles sortávú kultúrák esetében a vetéssel egy menetben közvetlenül a mag mellé történő juttatásra is van lehetőség.
A legoptimálisabb kijuttatási időpont az, mikor a termék nincs kitéve közvetlen napfénynek, ami a beforgatás előtt esetleges károsodást okozhat. Kánikulában és légszáraz időben nem javasolt a kijuttatás.
Összegezve, az érdemi eredmény eléréséhez a felhasználni kívánt termék kiválasztásánál, tárolásánál és kijuttatásánál is körültekintően kell eljárnunk annak érdekében, hogy a várható hatás ne maradjon el. Fontos a gyártó által előírt tárolási szabályok betartása, minden esetben szükséges ügyelni a tárolási hőmérsékletre, kerülni kell a nagy hőingadozást. A baktériumkészítményeket tartalmazó kannákat soha nem szabad tűző napon tárolni. Mindig a javasolt vízmennyiséggel hígítva szükséges a készítményt kijuttatni tiszta, vegyszermaradék mentes tartályból. Felhasználás előtt alaposan felrázandóak a baktériumokat és gombákat tartalmazó kannák, flakonok. Beöntőszűrő használata minden permetlé készítésekor javasolt. Baktericid, fungicid szerekkel együtt nem juttathatók ki a baktériumtrágyák.
Felhasználása előtt bizalommal kérjen tanácsot a Magyar Talajvédelmi Szövetség tagjaitól!
(x)