Hatalmas eső jöhet vasárnap: térképen mutatjuk, hova csaphat le a vihar

Hatalmas eső jöhet vasárnap: térképen mutatjuk, hova csaphat le a vihar

agrarszektor.hu
Vasárnap a déli óráktól főként a Dunántúlon fordulhatnak elő helyenként zivatarok, de északkeleten is van esély egy-egy zivatar kialakulására. Hétfőn délután az ország északkeleti harmadán képződhetnek néhol zivatarok. Az intenzívebb gócokat mindkét nap átmeneti viharos (~65-75 km/h) széllökés, valamint jégdara is kísérheti. HungaroMet Zrt. elsőfokúfokú (sárga) figyelmeztetést adott ki több vármegyére is vasárnapra és hétfőre.

Vasárnap napközben északnyugat felől csökkenni fog a felhőzet, és a gomolyfelhő-képződés mellett több órára kisüthet a nap. Főleg a Dunántúlon fordulhatnak elő erősebben felhős időszakok - írta meg a Met.hu. Szórványosan valószínű zápor, a dunántúli és északkeleti vidékeken helyenként zivatar is kialakulhat. A nyugatias szelet több helyen élénk lökések kísérhetik, de záporok, zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet, sőt viharossá fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12, 13 fok körül alakul. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. vasárnapra elsőfokú figyelmeztetés adott ki a zivatarveszély miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala vármegyékre. Mint írták, az intenzívebb gócokat átmeneti viharos (~65-75 km/h) széllökés, valamint jégdara is kísérheti.

Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt.Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt.

Vasárnap estére várhatóan változóan felhős lesz az ég. A csapadékgócok száma fokozatosan csökkenni fog, az éjszaka második felében legfeljebb elvétve valószínű zápor. A szélvédett délnyugati és északkeleti tájakon foltokban pára, köd képződhet. Az északnyugati szél csak kevés helyen élénkül meg főként a középső országrészben. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +5 fok között alakul, a kevésbé felhős, szélvédett tájakon gyenge fagy is előfordulhat.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. vasárnapra elsőfokú figyelmeztetés adott ki a zivatarveszély miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre. Az intenzívebb gócokat ezen a napon is átmeneti viharos (~65-75 km/h) széllökés, valamint jégdara is kísérheti.

Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt.Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!