Elképesztő, ami az almával történik Lengyelországban

Elképesztő, ami az almával történik Lengyelországban

agrarszektor.hu
A belarusz import megnyílása, a helyettesítő gyümölcsök magas ára és a jó kereslet miatt emelkedhet hamarosan az étkezési alma ára Lengyelországban. A lengyel termelők szerint a fogyasztót arra kellene “nevelni”, hogy értse meg, hogy a szép almáért szép ár dukál.

Március vége felé komoly esély mutatkozik arra, hogy az étkezési alma ára emelkedjen Lengyelországban. Ennek egyik oka, hogy Belarusz lengyel almát fog importálni, ráadásul a kevésbé jó minőségű tételekre is mutatkozik kereslet, ez pedig elszívhatja a felesleges készleteket a lengyel raktárakból. A másik ok, hogy a helyettesítő termékek (banán, mandarin és szamóca) ára túl magas az almáéhoz képest, így racionális választás a gyümölcsre vágyók számára - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Azaz csak racionális választás lenne, de a lengyel kiskereskedelmi gyakorlat az utóbbi években sokat tett azért, hogy lelohassza ezt az érdeklődést. Jó lenne, ha az idei szezonban nem térnének vissza ahhoz a berögződött módszerhez, hogy a lehető legolcsóbb árut szerzik be, majd tekintet nélkül annak minőségére raklapokról árulják. A fogyasztót a lengyel gazdák szerint pont arra kellene “nevelni”, hogy ne úgy tekintsen az almára, mint a gyümölcsök világának krumplijára, és értse meg, hogy a szép termékért szép ár dukál. Az étkezési alma árának várható emelkedése miatt azonban a kísértés egyre nő majd a láncok számára, hogy ezt a gyakorlatot az idei évben is folytassák. Különösen, hogy az étkezési alma kínálata Lengyelországban már most is relatíve alacsony, a következő hónapokban pedig várhatóan tovább mérséklődik.

Jelenleg a 70+-os Gála nagybani ára 2,00-2,60 PLN/kg (185-240 Ft/kg)az ugyanilyen méretű Golden 1,50-1,80 PLN/kg (135-165 Ft/kg), a Ligol 1,50-1,60 PLN/kg (135-145 Ft/kg), a Red Jonaprince 1,50-1,70 PLN/kg (135-155 Ft/kg), a többi piros fajta ára pedig leggyakrabban 1,40-1,60 PLN/kg (130-145 Ft/kg) közötti. Az utóbbi időben egyértelműen keresett a Red Delicious fajta is, amelynek árai 70+-os átmérő esetében 1,70-1,90 PLN/kg (155-175 Ft/kg) között mozognak. Ezek a nagybani árak még általában magasabbak, mint a 2023-as évben, de csakhamar áremelkedésnek kell bekövetkeznie, hogy ez így is maradjon - ebben az összefüggésben érdekesek lesznek majd a WAPA március eleji almakészletekre vonatkozó adatai.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!