Ferincz Árpád, a MATE AKI Természetesvízi Halökológiai Tanszékének vezetője, a kötet vezető szerkesztője a munkával kapcsolatban elmondta, hogy a hároméves folyamat hosszú volt, és korántsem zökkenőmentes, de mindenképp izgalmasnak nevezhető. A szakember szerint az alkotási folyamat talán legkönnyebb része volt megtalálni és koordinálni azt a 22 nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szerző kollégát, akik közreműködtek az egyes halfajok leírásának elkészítésekor. Ahogy Ferincz Árpád fogalmazott,
nem ért mindenki minden halhoz egyformán, így igyekeztünk úgy „kiosztani” az egyes halfajokat a kollégák között, hogy lehetőleg mindenki arról írhasson, amivel korábbi munkája során már foglalkozott. Az egyes fejezetek szerzőitől azt kértük, hogy ne vegyék elő a „nagy elődök” könyveit, hanem tudatosan törekedjenek az eredeti forrásmunkák - szakcikkek és saját terepi élményanyag - szintetizálására, hogy ne csak a külcsínt tekintve szülessen 21. századi minőségű, friss könyv.
Ferincz Árpád beszélt arról is, hogy további szempont volt a legújabb tudományos eredmények egységes, közérthető nyelvezetre való „lefordítása” is, hogy ne csak a tudományos közösség és az egyetemi hallgatók, hanem a horgászok és halbarátok kíváncsiságát is ki tudják elégíteni. A kötet gazdagon illusztrált, a szükséges magyarázó rajzokon és elterjedési térképeken kívül minden egyes halfaj esetében található egy-egy művészi grafikát, illetve habitusfotót is: ilyen kiadvány korábban soha nem készült. A könyv természetesen tartalmazza az egyes fajok általános leírását, információt a növekedésről, szaporodásmódról, táplálkozásról és az élőhelyről, amelyet releváns esetekben kiegészít a horgászati és gasztronómiai jelentőség is. A „száraz tények” mellett kevéssé ismert adatokat, érdekességeket is olvashatók minden egyes fajról a „Ma is tanultam valamit” című fejezetben.
Hogy miért tartott három évig? Többek közt azért, mert meg kellett fogni a teljes magyar halfaunát, ahhoz, hogy lefényképezzük őket. Halat fotózni önmagában sem egyszerű, a megfelelő technika kifejlesztésével is több hetet eltöltöttünk. A ritka fajok közül volt olyan, amellyel szerencsénk volt és gyakorlatilag elsőre előkerült, de volt olyan is, amelyet hat kolléga három halászgéppel felszerelkezve hajnalig „kergetett” a Mura erősen szúnyogos árterében, miután addigra már „végighalásztuk” miatta a Hernád hazai szakaszát
- tette hozzá Ferincz Árpád.
A szakember szerint sokkal kevésbé kalandosak, de annál izgalmasabbak voltak a szerzők, a szerkesztők és a lektorok közötti szakmai viták, amelyek egyes esetekben kifejezetten hosszúra nyúltak, de mindenképpen hozzájárultak a végeredményhez. A Magyar Halkönyv jelenleg a kiadónál, a Magyar Országos Horgász Szövetségnél kapható, a következő e-mail címen: megrendeles@mahor.hu