agrarszektor.hu • 2024. április 11. 09:44
A Pesticide Action Network UK (PAN UK) szervezet által végzett friss felmérés szerint számos gyümölcsben, zöldségben és fűszerben vannak veszélyes anyagok. A tanulmány szerint az Egyesült Királyságban forgalmazott eper 95 százaléka tartalmaz az egészségre káros perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagokat (PFAS), amelyek összefüggésbe hozhatók többek között a rákkal, a magas koleszterinszinttel és az alacsony születési súllyal.
Az Egyesült Királyságban, a PAN UK által végzett vizsgálatok során kiderült, hogy a brit szupermarketekben kapható gyümölcsök és zöldségek jelentős része tartalmaz PFAS-t, azaz perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagokat. Ezek az ember által előállított vegyi anyagok rendkívül tartósak, nem bomlanak le a szervezetben és több súlyos egészségügyi problémával hozhatók összefüggésbe. A tesztelt termékek közül az eper mutatta a legmagasabb, 95 százalékos szennyezettségi arányt. További érintett termékek között szerepel a szőlő, a cseresznye, a spenót, a paradicsom és az őszibarack - írja Daily Mail.
A PFAS vegyi anyagokat széles körben használják ipari alkalmazásokban, például főzőedényekben, textíliákban és tűzoltó habokban. Ezek a vegyületek nem csak az élelmiszerekkel kerülhetnek kapcsolatba, hanem a talajjal és a víztározókkal is. Az egészségügyi kockázatok között szerepelnek a rák kialakulásának megnövekedett esélye, immunrendszeri problémák és fejlődési rendellenességek. Jelenleg több mint 10 000 PFAS vegyi anyag létezik, néhányuk pedig soha nem bomlik le.
A globális talajvízminták jelentős része meghaladja a biztonságos határértékeket. Az Egyesült Királyságban 25 PFAS-peszticidet használnak jelenleg, amelyek közül hatot rendkívül veszélyesnek minősítenek. A Pesticide Action Network UK arra sürgeti a kormányt, hogy tiltsa meg ezeket a peszticideket és segítse a gazdálkodókat biztonságosabb alternatívák megtalálásában.