Ezt sokan elrontják a pályázatoknál: rengeteget bukhat, aki erre nem figyel

Ezt sokan elrontják a pályázatoknál: rengeteget bukhat, aki erre nem figyel

agrarszektor.hu
Magyarország KAP (Közös Agrárpolitika) stratégiai tervével összhangban új pályázati felhívások jelentek meg, amelyek már 475 milliárd forintos keretösszeggel hivatottak elősegíteni a hazai mezőgazdasági szektor korszerűsítését és fenntartható fejlődését. A szakértő összefoglalta, melyek azok a kulcsfontosságú támogatási területek, amelyek a mezőgazdasági termelési kapacitások fejlesztésére és modernizációjára irányulnak.

A Közös Agrárpolitika magyarországi stratégiai tervével összhangban megjelentek az új pályázati felhívások. Ezek már 475 milliárd forintos keretösszeggel hivatottak elősegíteni a hazai mezőgazdasági szektor korszerűsítését és fenntartható fejlődését. De melyek azok a kulcsfontosságú támogatási területek, melyek a mezőgazdasági termelési kapacitások fejlesztésére és modernizációjára irányulnak? Ezt foglalta össze hét pontban Hargittay Szabolcs, az Eu-Tender Kft. tulajdonosa.

  1. Feldolgozó Üzemek Komplex Fejlesztése: Ez a támogatási forma különösen kedvez a TEÁOR 10 és 11 besorolású, élelmiszer-feldolgozó, borászati és takarmány előállító üzemek számára. A pályázatok a teljes infrastruktúra-fejlesztéstől az új gépek és technológiák beszerzéséig, valamint az immateriális javak, például szoftverek és szellemi tulajdonjogok megszerzéséig terjednek. Az elérhető támogatás mértéke akár 65%-ig is felkúszhat, a legnagyobb projekt esetén 5 milliárd forintos támogatást kínálva.
  2. Feldolgozó Üzemek Fejlesztése: A "komplex fejlesztés" kistestvéreként funkcionáló pályázati lehetőség, amely ugyanazokat a célokat támogatja, de kisebb összegben, maximum 200 millió forintig. A kisebb léptékű projektek esetében is 65%-os támogatási arány biztosított.
  3. Díszkertészeti Ágazat Kisvállalkozásainak Támogatása: E pályázat kifejezetten a mikro- és kisvállalkozásokat célozza, akik dísznövény-termeléssel, kereskedelemmel vagy zöldterület kezeléssel foglalkoznak. A támogatás a projekt költségének 65%-át fedezi, maximum 36,5 millió forint értékben.
  4. Kertészeti Üvegházak és Hűtőházak Fejlesztése: A pályázat lehetőséget biztosít üvegházak és hűtőházak építésére, fejlesztésére, a posztharveszt technológiák bevezetésére, az energiahatékonyság javítására, valamint a megújuló energiaforrások alkalmazására. A támogatások itt is elérhetik az 5 milliárd forintot a legnagyobb projektek esetében.
  5. Kertészet: Az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása biztosítja a gyümölcstermő ültetvények telepítése mellett az évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény ültetvényekhez és borszőlőültetvény telepítéshez fejlesztési forrásokat, maximum 500 millió forintos támogatási összegig, magas, 50-65%-os támogatás mellett.
  6. Az állattartó telepek fejlesztésének támogatása legalább 10 000 euró STÉ üzemmérettel rendelkező gazdaságok általános korszerűsítését és a hozzá kapcsolódó zöld beruházásokat hivatott támogatni, minimum 200 millió, maximum 5 milliárd forint támogatással.
  7. Az Állattartó telepek megújításának támogatása a kisebb beruházóknak kedvez, hiszen maximum 200 millió forint támogatás igényelhető a fentebb említett célokra.

Hargittay Szabolcs kiemelte, hogy a jelen pályázati felhívások nemcsak a technológiai fejlődést és infrastrukturális megújulást célozzák, hanem elősegítik a környezetbarát és fenntartható termelési módszerek elterjedését is. Ezek a kezdeményezések kritikus elemei annak a stratégiának, amely a magyar mezőgazdaság hosszú távú versenyképességét és piaci stabilitását kívánja erősíteni. A szakértő kiemelte, hogy a potenciális pályázóknak időben el kell kezdeni a felkészülést, mert adott esetben időigényes lehet a projekt teljeskörű összeállítása.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!