2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Figyelmeztetik a horgászokat: szigorú szabályok léptek életbe áprilistól

Figyelmeztetik a horgászokat: szigorú szabályok léptek életbe áprilistól

agrarszektor.hu
Fogási tilalmat rendeltek el hat halfajra az országban: a garda, a domolykó, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a paduc és a márna került védelem alá. A korlátozás május 31-én, pénteken 24 órakor ér véget. Emellett négy másik halfajra - süllő, balin, sügér és kősüllő - van még életben tilalom.

2024. április 15-én, hétfőn 0 órakor hat halfajnál fogási tilalom lépett életbe Magyarországon. A garda, a domolykó, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a paduc és a márna került védelem alá - olvasható a Pecaverzum oldalán. A szabályozás értelmében ezeket őshonos halakat a méretüktől függetlenül tilos megtartani. A horgászokat érintő korlátozás május 31-én, pénteken 24 órakor ér véget. A hat halfajon túl további négy áll védelem alatt: a süllő, a balin és a sügér tilalmi ideje április 30-ig, míg a kősüllőé június 28-ig tart.

A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletben foglaltak szerint, ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. A megállapított fajlagos tilalmi idők az első nap 0 órakor kezdődnek és az utolsó nap 24. órájában végződnek. Fontos tisztában lenni, hogy ezek országos szabályok, amelyektől eltérhetnek a vízhasznosítók, így horgászat előtt érdemes mindig tájékozódni az adott vízterület szabályairól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!