Most már biztos: a tehéntejben is kimutatható a madárinfluenza

Most már biztos: a tehéntejben is kimutatható a madárinfluenza

agrarszektor.hu
A H5N1 madárinfluenza vírustörzset nagyon magas koncentrációban mutatták ki a fertőzött tehenekből származó nyers tejben. Egyelőre nem tudni, hogy a vírus meddig maradhat életben a tejben – közölte pénteken a WHO.

Az A(H5N1) madárinfluenza 1996-ban jelent meg először, de 2020 óta a madarakat érintő kitörések száma exponenciálisan nőtt, a fertőzött emlősök számának növekedésével párhuzamosan – írja a Barrons.com az AFP hírügynökségre hivatkozva.

Kecskékre és tehenekre is veszélyes

A múlt hónapban tehenek és kecskék is csatlakoztak a listához - ami meglepő fejlemény a szakértők számára, mivel eddig nem gondolták, hogy fogékonyak lennének az influenza e típusára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az amerikai hatóságok e hónap elején közölték, hogy egy texasi tejgazdaságban dolgozó személy lábadozik a madárinfluenzából, miután szarvasmarhákkal érintkezett.

A texasi eset az első olyan eset, amikor egy tehén által megfertőzött embert a madárinfluenza

- mondta Wenqing Zhang, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális influenza programjának vezetője.

"A mostani járványok során madárról tehénre, tehénről tehénre és tehénről madárra történő átvitelt is regisztráltak, ami arra utal, hogy a vírus más átviteli útvonalakat is talált, mint ahogyan azt eddig ismertük" - mondta egy genfi sajtótájékoztatón.

Több tehenészet is érintett lehet

Ez volt csupán a második eset, amikor az Egyesült Államokban pozitív lett a madárinfluenza emberi tesztje, és azután történt, hogy a vírus olyan állományokat betegített meg, amelyek nyilvánvalóan vadon élő madarakkal érintkeztek.

Most egyre több amerikai államban több tehénállományt látunk érintettnek, ami a vírus emlősökre való átterjedésének újabb lépését mutatja. A vírust a fertőzött állatok tejében is kimutatták.

Zhang szerint a nyers tejben "nagyon magas a víruskoncentráció", de a szakértők még vizsgálják, hogy a vírus pontosan mennyi ideig képes túlélni a tejben.

A tejtermékektől nem kell tartani

"Fontos, hogy az emberek gondoskodjanak a biztonságos élelmiszer-ellátási gyakorlatról, beleértve a kizárólag pasztőrözött tej és tejtermékek fogyasztását" - mondta Zhang.

Zhang megjegyezte, hogy az Európában és az Egyesült Államokban az elmúlt néhány évben - a vírus terjedése óta - regisztrált emberi megbetegedések enyhe esetek voltak.

A meglévő vakcinák bevethetők

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az A(H5N1) vírus terjedne az emberek között. Zhang hangsúlyozta, hogy a tehenekben és a texasi emberi esetben azonosított A(H5N1)-vírusok nem mutattak fokozott alkalmazkodást az emlősökhöz. Ami a lehetséges vakcinákat illeti, ha szükséges, Zhang elmondta, hogy van néhány a készülőben.

A vakcinajelölt vírusok készenlétben tartása lehetővé teszi számunkra, hogy felkészüljünk az emberek számára szánt vakcinák gyors előállítására, ha erre szükség lesz. A tejelő tehenekben észlelt H5N1 vírus esetében több vakcinavírusjelölt is rendelkezésre áll.

Világjárvány esetén közel 20 influenza elleni vakcina van engedélyezve világjárványos használatra, és ezeket a forgalomban lévő konkrét vírustörzsre lehetne szabni - mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!