A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek március 1-től április 1-ig 2420 ellenőrzést bonyolítottak le a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során. Ebből 272 élelmiszer-előállító helyen, 1555 az élelmiszer-forgalmazásban, 231 kistermelőnél, 29 őstermelőnél és 333 vendéglátóhelyen történt. Az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 31 alkalommal figyelmeztetés és 188 esetben bírság kiszabása mellett döntöttek, utóbbi értéke meghaladta a 15 millió Ft-ot. A feltárt hiányosságok és szabálytalanságok miatt 21 alkalommal kellett a tevékenységet korlátozni. Szankció tekintetében a figyelmeztetések száma hasonlóan alakult a tavalyihoz, ugyanakkor összértékét tekintve idén jóval kevesebb bírságot szabtak ki a szakemberek - írja a Nébih.
A különböző létesítmények ellenőrzése során az ellenőrök leggyakrabban higiéniai hiányosságokat derítettek fel, melynek előfordulási aránya 6,9% volt. (2023-ban 5,9%). A dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása is visszatérő probléma: ez az ellenőrzések 4,3%-ában fordult elő, míg tavaly 3,8% volt az arány. Kis mértékben, de csökkent a nyomonkövethetőségre vonatkozó hiányosságok aránya: idén az összes ellenőrzés 3,5%-ában fordult elő ezzel kapcsolatos probléma, míg 2023-ban 3,8%-ban. Az ellenőrzések során összesen 916 élelmiszer tételt vontak ki a forgalomból, 13028 kilogramm mennyiségben. Az intézkedés oka elsősorban a fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idő lejárta volt, de jelölési hibák és nyomonkövetési hiányosságok is előfordultak.
A hatóság fokozottan ellenőrizte a húsvéti időszak népszerű termékeit: a sonkákat, a tojásokat, a tormát, az édesipari termékeket és az alkoholos italokat. A Nébih zöldség-gyümölcs minőségellenőrei kiemelten vizsgálták a szezonban ugyancsak népszerű medvehagyma forgalmazását. A vizsgálatok elsősorban a nyomonkövethetőségre, a termék minőségére és jelölésére terjedtek ki. Kifogásolt tételt nem találtak. A Nébih laboratóriumában kiemelten vizsgálták a sonkákat és tormakészítményeket. A 45 sonkából 15 terméket kifogásoltak a szakemberek, ugyanis sótartalmuk meghaladta az engedélyezett mértéket. Az üveges tormák esetében 21 tormakészítményből 4-ben mutattak ki a megengedettnél magasabb kén-dioxid tartalmat. A laboratóriumi vizsgálat alapján kifogásolt termékek kapcsán hatósági eljárás indult.