2024. május 6. hétfő Ivett, Frida
Mi történik itt? Őrülten drágul a vöröskáposzta ezeken a piacokon

Mi történik itt? Őrülten drágul a vöröskáposzta ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
Áprilisban meredeken emelkedett a vöröskáposzta ára Lengyelországban. Egy hosszabb stagnáló időszakot követően pár hét alatt 30%-kal nőtt az átlagár a szezon legvégére.

Január elején még többéves rekordon állt a vöröskáposzta ára a lengyel nagybani piacokon, azonban március végéig egy stagnáló időszak következett be. Csak a hónap végén és április elején kezdett el a szezonális trendeknek megfelelően emelkedni az átlagár, ekkor viszont pár hét alatt több mint 30%-kal. A jelenlegi átlagár 2-2,5 PLN/kg (185-230 Ft/kg) között alakul - írja a FruitVeB.

A tavaszi áremelkedés egy-két kivételtől eltekintve jellemző a vöröskáposzta piacára, ez a drágulás szinte minden évben bekövetkezik, általában csak ennek mértéke a kérdéses. Idén valószínűleg május elején már eléri az átlagár a maximumot, tekintve, hogy a szezon legvégén járunk. Az új termés a szokásosnál korábban jelenhet meg a piacon. Igaz, az utóbbi hűvös időszak némileg késleltette az állományok fejlődését, de a márciusi melegek jelentősen felgyorsították a vegetációt - különösen az előző évhez képest, amikor egészen júniusig nagyon hideg volt a tavasz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!