Magyar szamócaként árulják a külföldit itthon: így verik át a vásárlókat

Magyar szamócaként árulják a külföldit itthon: így verik át a vásárlókat

agrarszektor.hu
Elszaporodtak az út menti szamócaárusok a korán indult szezonban Magyarországon, szinte egymást érik az "olcsó", "mézédes" gyümölcsöt kínáló, alkalmi kereskedők. Ezek a kereskedők azonban sok esetben átverik a vásárlókat, és magyar gyümölcsként kínálják a vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát.

Megjelentek a szamócaárusok az utak mentén, ezek a kereskedők azonban sok esetben átverik a vásárlókat, mert magyar eperként kínálják az importból származó, ízében, minőségében a hazaitól eltérő termést - írja az economx.hu. A kunbaracsi Organikus Farm vezetője szerint az utcai árusok 80 százaléka szélhámos, mert az országba kamionszámra érkező spanyol vagy görög epret magyarként, főként lajosmizseiként adják el.

A mozgóárusításhoz is szükséges a működési engedély, amit a kereskedelemről szóló törvény és a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szabályoz. Az engedély nélküli árusítás viszont nem csak az áru eredetével kapcsolatos átverést, hanem illegális tevékenységet is jelenthet. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a rendőrségnek nincs jogszabályi felhatalmazása az illegális árusokkal szembeni fellépésre, csak, ha bűncselekményt vagy szabálysértést észlelnek. Ez megnehezíti a hatóságok munkáját az ilyen tevékenységek ellenőrzésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?