Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.03. péntek

agrarszektor.hu2024. május 3. 07:45

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, viszont az északkeleti területeken többórás napsütés várható - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.05.03.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.05.03.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.05.03.) napon.

2024.05.03. péntek: Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, viszont az északkeleti területeken többórás napsütés várható. Északkeleten, keleten fokozatosan megszűnik az eső, míg hazánk délnyugati felében ismétlődő jellegű számíthatunk esőre, záporesőre, néhol zivatarra, lokálisan a Dunántúlon hullhat kiadós mennyiség. A csapadékhajlam a nap második felében ott is csökken. A keleties szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik, de zivatarok környezetében is lehet szélerősödés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 27 fok között alakul, a csapadékosabb délnyugaton mérhetjük az alacsonyabb, északkeleten a magasabb értékeket. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Hideg fronthatásra számíthatnak az arra érzékenyek, többeknél előfordulhat fejfájás, vérnyomás-ingadozás. Az északkeleti országrészben élőknél lehetnek gyengébbek a panaszok, előfordulásukra is kisebb az esély.

A következő napon várható időjárás

2024.05.04 szombat: Általában sok napsütésre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Helyenként előfordulhat zápor, egy-egy zivatar. Főleg az Észak-Dunántúlon időnként megélénkül az északi, északkeleti szél. Hajnalban 7, 14, délután 22, 27 fokot olvashatunk le a hőmérőkről.

Friss híreink:

Tuti tippek a sztárkertésztől: ezek a munkák most aranyat érnek a kertben

Az elmúlt hetek időjárása rendkívül kiszámíthatatlannak bizonyult: ha az egyik hét elején még nyárias melegben és a hónaphoz képest rekord hőmérsékletekben lehetett részünk, könnyen megeshetett, hogy a hét második felére akár 15 Celsius-fokot is esett a hőmérséklet, és a hajnali fagyok sem voltak ritkák. Ilyen körülmények között pedig ember legyen a talpán, aki tudja, milyen munkákra készüljön a kertjében, vagy hogy mire és hogyan készítse fel a növényeit. De melyek is most májusban a legfontosabb a teendők a kertben? Melyek nem tűrnek halasztást, és melyek azok, amelyekre még ráérünk? Mire számíthatunk a növényvédelem terén? Az Agrárszektor erről kérdezte a szakértőt.

Mit hoz a jövő az agráriumban? - Agrofood és az Agrofuture konferencia májusban

Agrofood és Agrofuture névvel két új agrárkonferenciát rendez meg az idén a Portfolio Csoport, amely mindkét esetben hiánypótló rendezvényekkel lép a piacra. A május 22-i Agrofood Konferencia az élelmiszeripart érintő legfontosabb témákat, a május 23-i Agrofoture Konferencia pedig az agrárgazdaság legaktuálisabb fenntarthatósági és innovációs kérdéseit tűzi napirendre tematikus összeállításban.

A családok kezében van a szerb mezőgazdaság

Szerbiában a 2023-as adatok szerint több mint 500 ezer gazdaság működik, amelyek csaknem teljesen, 99,6 százalékban mezőgazdasági termeléssel foglalkozó családi gazdaságok. Az elmúlt öt évben ugyanakkor jelentős, mintegy 10 százalékos csökkenés volt megfigyelhető A gazdaságok számában, és az országban mind a növénytermesztés, mind pedig az állattartás jelentősen visszaesett. A szerb mezőgazdaságra is jellemző az elöregedés, a gazdaságok vezetőinek átlagéletkora 60 év. Bár Szerbia nem tagja az Európai Uniónak, mégis, az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere. Az ország emellett szabadkereskedelmi megállapodást kötött több országgal is, például Oroszországgal, Törökországgal, Fehéroroszországgal és az EFTA-országokkal is. Szerbia főbb kiviteli termékei a gabonafélék, az olajos magvak, a cukor, gyümölcsök - különös tekintettel a szilvára, az almára és a málnára - a zöldségek, az alkoholmentes italok és az édesipari termékek.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Így úszhatod meg 20-30%-kal olcsóbban a nyaralást: a magyarok kedvenc üdülőhelyén is működik

A tavaly 15% után idén 5 %-os áremeléssel kell számolniuk az irodával utazóknak, de a tapasztalatok szerint egyre inkább a minőségi szálláshelyeket keresik. Már nem apartmanban akarnak megszállni, hanem szállodában, és ha már szállodában, akkor nem három-, hanem négy-vagy ötcsillagosban - mondta el a Pénzcentrumnak Termes Nóra. Az IBUSZ hálózati és marketingigazgatója szerint nagyon úgy fest, hogy az emberek még mindig ki vannak éhezve az élményekre, igaz, az utazási szokások nagyot változtak az elmúlt évtizedben. Ennek ellenére a nyári szezont illetően a magyarok igénye változatlan: klímaváltozás és globális felmelegedés ide vagy oda, nyáron jellemzően a mediterrán térségbe mennek. Az interjú során szóba került a klasszikusnak mondható, töretlen népszerűségnek örvendő Török Riviéra nyaralás, és az, hogy mennyivel olcsóbban érheti el, aki csomagban foglalja le. 

Retro magyar tésztaételek: így készíts fillérekből laktató fogást hétköznapokra

Itt az idő nosztalgiázni: a világ legegyszerűbb tésztaételeiről van szó, számtalanszor kóstoltuk őket a menzán, mégis, még mindig összefut a szánkban a nyál, ha eszünkbe jutnak kedvenc retro magyar tésztaételeink. Na de mégis, mitől „retro” egy adott fogás, melyek voltak gyermekkorunk legtipikusabb nagyüzemi tésztaételei? Habár rossz élményből is akad, jóformán mindannyian szeretjük őket, ha azt a verziót fogyasztjuk, amit a nagymamánk is készített.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,