Talajerő-talajélet, mikrobiológia és regeneratív gazdálkodás témakörében tartott panelbeszélgetést a K&H Bank csütörtökön Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Állattenyésztési Napok rendezvényen. Az esemény moderátora, Holopovics Zoltán talajerőgazdálkodási szakmérnök a fórum felvezetésén kifejtette: a csapadékmennyiség egyenetlensége, az Alföld szárazsága mára olyan trend, amelyet a gazdák is érzékelnek, az emlékezetes, 2022-es aszályt pedig máig nem tudta kiheverni a régió. Mint elmondta, a megoldás egyik fontos eleme a talajkezelésben rejlik.
Kiszárad az Alföld?
Nagyon úgy fest, hogy az idei év időjárása sem lesz kedvezőbb, mint korábban, ezért mindenképpen okosabb tájhasználatra, okszerűbb vízrendezésre van szükség. Ennek hiányában a klimatikus trenden, az Alföld kiszáradásán nem tudunk változtatni. Ehhez komoly beruházásokra van szükség
– mondta el az eseményen Juhos Katalin, a MATE Agrár-környezettani Tanszékének adjunktusa. Hozzátette:
Amíg ez megtörténik, a gazda azt teheti, hogy a talajt olyan állapotba hozza, olyan kíméletes módon műveli, hogy képessé tegye a kevés vizet megtartsa. Nagyon szűk a mozgástér ebben a tekintetben, amilyen mélyen műveljük a talajt, olyan mélyen szárítjuk ki. Arra kell felkészülnünk, hogy a jövőben háromszor esik egy évben, és azt minden cseppjében hasznosítanunk kell.
Kiemelte: a jó talajnak nem csak a nedvességet, hanem a szerves anyagot is meg kell tartania.
A szerves anyag is számít
A szervesanyag-tartalom egyre csökken a hazai talajokban, a művelés, a műtrágyázás jelentősen rontja a talajélet intenzitását, és elindul egy kedvezőtlen folyamat. Erre jön még a klímaváltozás – jelentette ki az eseményen Pénzes Éva, az Agriturf 2022 Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója.
A jó szerkezetű, kedvező állapotban lévő talaj képes megőrizni a szerves anyagokat és a vizet is. Ennek elérésére jó módszerek állnak a rendelkezésre: a folyamatos növénytakaró, a kíméletes művelés és a biostimulátorok használata sokat segíthet a jó talajállapot kialakításában és megőrzésében.
A jó talajélet kialakításához optimális feltételeket kell teremtenie a gazdának, ebben az átgondolt vetésforgó is sokat segíthet.
Azonnali megoldás nincs
Nyolcmilliárd embert kell megfelelő élelmiszerrel ellátnunk, a változó tényezők, és az abiotikus stresszek erősödésére fel kell készülnünk. A gazdálkodó azonnali megoldást szeretne, egyfajta aszpirint, ebben a szemléletben viszont háttérbe szorul a talaj jelentősége – fogalmazott az eseményen Balázs Viktor, a Bio-Nat Kft. ügyvezetője. Hozzátette:
Amiből elveszünk, hogy növényeket termeljünk, annak vissza is kell adnunk. Ezt ráadásul aktivizálnunk is kell, hogy a növények számára értelmezhetővé, felvehetővé tegyük.
Az uniós támogatási rendszer is igyekszik ösztönözni ebben a termelőket, megfelelő megoldásokkal javítható a talaj tápanyagszolgáltató képessége és csökkenthető a költséges inputanyagok kijuttatása is.
Ebben ad segítséget a mikrobiológia.
Ebben ugyanakkor számos piaci szereplő téves információkkal jelennek meg, és ez elfedi a gazdák elől a jó megoldások jelentőségét. Megfelelő minőségű, biztos kutatási háttérrel rendelkező termékekkel lehet ugyanis javítani a helyzeten.
Adatból információ
A tradicionális növénytermesztésben viszonylagos biztonságban tudtunk termelni, de ma már a népi megfigyeléseket sem lehet alapul venni
– jelentette ki a rendezvényen Hajdú Attila, a Bayer Hungária Kft. climate view field szakértője. Kifejtette:
Egyértelműen alkalmazkodnunk kell a változásokhoz, amelyek ma már nem évtizedes távlatokban, hanem az egyik évről a másikra jelentkeznek. A digitalizáció megoldásai sem képesek profitot termelni, csupán eszközök a megfelelő gazdálkodáshoz. Ez utóbbihoz tanulni kell, az adatokból információkat kell kreálni. Kijelentette:
Az eszközöket használni kell, nem csupán beszerezni, a megfelelő használat pedig a talajokról, műholdakból és mikrobiológiai jellemzőkből összegyűjtött adatok értelmezésén múlik. Ennek mindig az adott termelő helyhez kell igazodnia, egyedi jelleggel.