Jó talaj nélkül nem lesz jövője az agráriumnak az Alföldön

Braunmüller Lajos2024. május 3. 11:07

Megfelelő talajélet, jó szerkezet kialakítása nélkül nem lehet eredményesen gazdálkodni akkor, ha évente csak néhányszor esik az eső. A megfelelő talaj ugyanakkor képes a kevés nedvességet is megtartani és a szerves anyagot a szárazabb napokon is biztosítani – hangzott el a K&H Bank csütörtökön, Hódmezővásárhelyen megtartott rendezvényén. A változáshoz ugyanakkor új szemlélet kell, és a nagy beruházások hiányában is sokat tehetnek a termelők a jobb talajok kialakításáért.

Talajerő-talajélet, mikrobiológia és regeneratív gazdálkodás témakörében tartott panelbeszélgetést a K&H Bank csütörtökön Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Állattenyésztési Napok rendezvényen. Az esemény moderátora, Holopovics Zoltán talajerőgazdálkodási szakmérnök a fórum felvezetésén kifejtette: a csapadékmennyiség egyenetlensége, az Alföld szárazsága mára olyan trend, amelyet a gazdák is érzékelnek, az emlékezetes, 2022-es aszályt pedig máig nem tudta kiheverni a régió. Mint elmondta, a megoldás egyik fontos eleme a talajkezelésben rejlik.

Kiszárad az Alföld?

– mondta el az eseményen Juhos Katalin, a MATE Agrár-környezettani Tanszékének adjunktusa. Hozzátette:

Amíg ez megtörténik, a gazda azt teheti, hogy a talajt olyan állapotba hozza, olyan kíméletes módon műveli, hogy képessé tegye a kevés vizet megtartsa. Nagyon szűk a mozgástér ebben a tekintetben, amilyen mélyen műveljük a talajt, olyan mélyen szárítjuk ki. Arra kell felkészülnünk, hogy a jövőben háromszor esik egy évben, és azt minden cseppjében hasznosítanunk kell.

Kiemelte: a jó talajnak nem csak a nedvességet, hanem a szerves anyagot is meg kell tartania.

A szerves anyag is számít

A szervesanyag-tartalom egyre csökken a hazai talajokban, a művelés, a műtrágyázás jelentősen rontja a talajélet intenzitását, és elindul egy kedvezőtlen folyamat. Erre jön még a klímaváltozás – jelentette ki az eseményen Pénzes Éva, az Agriturf 2022 Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója.

A jó talajélet kialakításához optimális feltételeket kell teremtenie a gazdának, ebben az átgondolt vetésforgó is sokat segíthet.

Azonnali megoldás nincs

Nyolcmilliárd embert kell megfelelő élelmiszerrel ellátnunk, a változó tényezők, és az abiotikus stresszek erősödésére fel kell készülnünk. A gazdálkodó azonnali megoldást szeretne, egyfajta aszpirint, ebben a szemléletben viszont háttérbe szorul a talaj jelentősége – fogalmazott az eseményen Balázs Viktor, a Bio-Nat Kft. ügyvezetője. Hozzátette:

Az uniós támogatási rendszer is igyekszik ösztönözni ebben a termelőket, megfelelő megoldásokkal javítható a talaj tápanyagszolgáltató képessége és csökkenthető a költséges inputanyagok kijuttatása is.

Ebben ugyanakkor számos piaci szereplő téves információkkal jelennek meg, és ez elfedi a gazdák elől a jó megoldások jelentőségét. Megfelelő minőségű, biztos kutatási háttérrel rendelkező termékekkel lehet ugyanis javítani a helyzeten.

Adatból információ

A tradicionális növénytermesztésben viszonylagos biztonságban tudtunk termelni, de ma már a népi megfigyeléseket sem lehet alapul venni

– jelentette ki a rendezvényen Hajdú Attila, a Bayer Hungária Kft. climate view field szakértője. Kifejtette:

Egyértelműen alkalmazkodnunk kell a változásokhoz, amelyek ma már nem évtizedes távlatokban, hanem az egyik évről a másikra jelentkeznek. A digitalizáció megoldásai sem képesek profitot termelni, csupán eszközök a megfelelő gazdálkodáshoz. Ez utóbbihoz tanulni kell, az adatokból információkat kell kreálni. Kijelentette:

Címkék:
növénytermesztés, talaj, fenntarthatóság, klímaváltozás, talajállapot, talajminőség, talajszerkezet,