Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.11. szombat

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.11. szombat

agrarszektor.hu
Sok napsütés várható gomolyfelhőkkel, délután észak felől megnövekvő, néhol meg is vastagodó fátyolfelhőzettel - derül ki az Agrárszektor szombati (2024.05.11.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2024.05.11.) napon.

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2024.05.11.) napon.

2024.05.11. szombat: Sok napsütés várható gomolyfelhőkkel, délután észak felől megnövekvő, néhol meg is vastagodó fátyolfelhőzettel. A nap nagy részében néhol lehet zápor, majd estétől a Dunától keletre már elszórtan fordulhatnak elő záporok.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között alakul. Késő estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatással nem kell számolni.

A következő napon várható időjárás

2024.05.12 vasárnap: Reggelre észak felől szakadozik, csökken a felhőzet, majd a nappali gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Főleg délelőtt alakulhatnak ki elszórt jelleggel záporok, zivatarok, a csapadék egyre inkább a déli és nyugati területekre korlátozódik. Többfelé megélénkül, északkeleten meg is erősödik az északi szél. A hőmérséklet hajnalban többnyire 6 és 15 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken ennél hűvösebb is lehet. Délután általában 20 és 24 fok valószínű, ugyanakkor északkeleten kevéssel 20 fok alatt maradhat a csúcsérték.

Friss híreink:

Kiderült az igazság a kullancsokról: nem úgy van, ahogy sokan hiszik

Egyre több kullanccsal találkozhatunk Magyarországon is, amiért kiemelten oda kell figyelnünk házi -és haszonállatainkra is. A kullancscsípés veszélyes lehet az állatokra és az emberekre egyaránt, ráadásul a helyzeten nem segít az sem, hogy újabb fajok jelentek meg, sokszor ismeretlen betegséget terjesztve. Az Agrárszektor most dr. Kertész Péterrel, a MÁOK Pest-megyei Szervezetének elnökével járt utána annak, hogy hogyan óvhatjuk meg kedvenceinket a vérszívóktól és annak is, hogy tarthatunk-e kullancsinváziótól hazánkban.

Aranyáron mérik itthon a szamócát: így juthatsz hozzá olcsón

A szamóca kétségtelenül sokak nagy kedvence, ezért jó hír, hogy a hazai termés is megjelent már a boltokban és a piacokon. Az viszont mér kevésbé jó, hogy igencsak megkérik az árát. A hazai I. osztályú földieper kilója a Nagybanin 1700 forint is lehet, míg a II. osztályú 1400 forint. A boltokban pedig még 5000 forint feletti árral is találkozhatunk. Ám ennél jelentősen olcsóbban is hozzájuthatunk a friss szamócához a Szedd Magad akciók keretein belül. Hogy pontosan hol, mennyiért szedhetjük a kedvelt gyümölcsöt, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Hogyan legyünk sikeresek az élelmiszerpiacon? - Választ kaphat az Agrofood Konferencián

Hogyan alakulhatnak a következő időszakban a hazai élelmiszeripari vállalatok bel- és külpiaci értékesítési lehetőségei? - erre a kérdésre ad választ az Agrofood Konferencia, amelyet idén először rendez meg a Portfolio Csoport. A május 22-i kecskeméti hiánypótló rendezvény tematikus módon foglalkozik a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témákkal.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Beütött a krach: sokak kedvenc éttermei, cukrászdái húzzák le a rolót, dübörög a bezárási hullám

Nem csak a pandémia alatti lezárások idején, de 2022 és 2023 között is számos vendéglátóhely volt kénytelen végleg lehúzni a rolót, és úgy tűnik még az idei évben is csak óvatosan mernek költeni a fogyasztók, de jellemzően a céges költések is visszafogottabbak 2024-ben. Nem csak az alapanyagárak szálltak el, a megfizethető magyar munkaerőből is egyre kevesebb van, de úgy tűnik a harmadik országbeli dolgozók még megmenthetik a szektort, de ami még fontosabb, konszolidáló hatással vannak. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökének segítségével elemeztük a helyzetet. Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke örül a korai tavasznak és az azzal párhuzamosan beinduló fagyiszezonnak, reméli, a lendület a nyáron is kitart. Elmondta, már a cukrászdások is elgondolkodtak a külföldi munkaerő alkalmazásán.

Hiába a drágulás, tömegeket vonz ez a vidéki piac: vajon mi a titka?

A drágulás ellenére továbbra is töretlen népszerűségnek örvend a fonyódi piac, amely az elmúlt évtizedek során joggal vívta ki magának a legnépszerűbb Balaton-parti piaci címet. A vásár nemcsak a magyarok, hanem a visszajáró külföldiek körében is rendkívül népszerű, rengeteg német, osztrák, olasz turista keresi fel évről-évre a környéket. Fonyód város életében mindig is kulcsfontosságú jelentősége volt a helyi piacnak, pár évvel ezelőtt például egy időre kettőről-háromra emelték a heti piacnapok számát is kísérleti jellegel. A piac imázsa az elmúlt időszak óta természetesen sokat változott, egy azonban tény: a piac turisztikai szempontból mind a mai napig óriási szerepet tölt be, és nem kis bevételt hoz a konyhára a város életében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?