Kiderült az igazság a kullancsokról: nem úgy van, ahogy sokan hiszik

Veres Virág Cintia2024. május 11. 06:03

Egyre több kullanccsal találkozhatunk Magyarországon is, amiért kiemelten oda kell figyelnünk házi -és haszonállatainkra is. A kullancscsípés veszélyes lehet az állatokra és az emberekre egyaránt, ráadásul a helyzeten nem segít az sem, hogy újabb fajok jelentek meg, sokszor ismeretlen betegséget terjesztve. Az Agrárszektor most dr. Kertész Péterrel, a MÁOK Pest-megyei Szervezetének elnökével járt utána annak, hogy hogyan óvhatjuk meg kedvenceinket a vérszívóktól és annak is, hogy tarthatunk-e kullancsinváziótól hazánkban.

Mind a haszon-, mind a kedvtelésből tartott állatoknál elsősorban a babéziát kell kiemelni, de a Lyme-kór is elég rendesen terjed. A kullancsok nagyon sok parazitát, illetve vírust, baktériumot olthatnak be, vektorként szerepelnek bizonyos fertőző betegségekben. Azt is tudni kell, hogy a kullancsoknak különleges a fejlődésmenete. Amikor a kifejlett kullancs megjelenik az úgynevezett szőrös állatokon, előtte nagy valószínűséggel hüllőket és madarakat is megjárt. Viszonylag tág spektrumon dolgozik a kullancs, a különböző fajokra jellemzőek lehetnek bizonyos betegségek

- fogalmazott dr. Kertész Péter.

Hozzátette, vannak például a Dermacentor fajok, az Ixodes fajok, és a célállatok is nagyon sokrétűek, ennek megfelelően sokféle betegséget képesek tovább vinni a szájszervükkel. Mindenképpen vérszívás kell, hogy utána petéket tudjanak lerakni. A mai éghajlati viszonyaink között már nem lehet üzembiztosan azt mondani, hogy vannak olyan periódusok, amik kullancsmentesek, hacsak nincs extrém hideg. Ráadásul folyamatosan jelennek meg új fajok. A klíma melegedésével olyan fajok, amelyek elsősorban a mediterráneumban vagy a szubtrópusokon fordulnak elő, egyre inkább megjelenhetnek nálunk is, illetve a betegségek is így vándorolnak.

Emberekre is veszélyesek lehetnek

Elsősorban a Lyme-kór az, amitól jogosan tarthatnak az ember, de vannak más, könnyebben gyógyítható betegségek is. Nemcsak a trópusi, hanem a hazai parazitákkal foglalkozó tanszékek is foglalkoznak ezzel, mert sokszor az emberek ezeket nem is merik fel. Nemcsak az egyén saját magán, hanem még egy háziorvos sem feltétlenül. Dr. Kertész Péter felhívta a figyelmet arra, hogyha az ember egy kullancscsípés után olyan tüneteket tapasztal, amiket korábban nem, akkor érdemes olyan centrumhoz fordulni, ahol ezzel foglalkoznak.

Erre figyeljünk oda, ha kullancsot észlelünk

Figyelembe kell venni bizonyos gyógyszerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejét, de egész jól lehet - főleg kisebb csoportokban - megelőzésre használni spot-on készítményeket. Vannak olyan marhatartó telepek, sőt kondatartó telepek is, ahol vannak porzófalak. Ahogy átmennek a jószágok, antiparazitikus szer kerülhet a bőrükre. Természetesen ezt nagyon szigorú állatorvosi felügyelet mellett kell adagolni, mert ennek az a veszélye, hogy bekerülhet az élelmiszerláncba. A lovas praxisban is vannak már jól használható szerek. De vannak a hosszú szőrrel fedett részre kenhető készítmények, amiket szintén jól lehet alkalmazni, de azt figyelembe kell venni, hogy nincs olyan készítmény, ami 100 százalékban hat, de a kullancstámadás lehetőségét nagyban csökkentik ezek a készítmények. A társállatoknál tekintve, a macska abban a magasságban mozog, ahol összeszedheti a kullancsokat.

Azt tapasztaljuk, hogy macskánál sokszor hiába használ a gazdi nagyon jó, erőteljes szereket kullancs ellen - nyakörvet, cseppeket, szájon át adható készítményeket -, azért egy-egy kullancsot össze szoktak szedni. A kutyáknál már vannak olyan készítmények, amelyek egész évben alkalmazva szépen megelőzik nemcsak a kullancsokat, hanem egyéb parazitákat is.

Mi a teendő, ha kullancsot találunk az állatunkban?

Fontos, hogy megfelelő módon el kell távolítani a kullancsot. Ha valakinek ebben nincs gyakorlata, bízza inkább szakavatott emberre, állatorvosra. Vannak már olyan gyorstesztek, amikkel meg lehet állapítani, hogy a kullancs fertőzött volt-e Lyme-kórral, ami azért is lényeges, mert ez a betegség nagyon aljas tüneteket tud okozni, és általában későn fedezik fel. A babéziafajok egysejtű élősködők, amik a vörösvértesteket támadják meg, és nagyon súlyos problémákat tudnak okozni a kutyákban, ezeknek a támadását kell figyelembe venni. Mint megtudtuk, régebben volt oltóanyag bizonyos babéziafaj ellen, ez azonban már nincs forgalomban.

Sokszor találkozunk egy másik fajjal is, amit úgy hívnak, hogy kisbabézia, ennek a kimutatása és a gyógykezelése is bonyolultabb. Ugyanez a helyzet a lovaknál is, ott is gyakran találkozunk babéziózissal, ami jól kezelhető, de a kisbabézia kezelése bonyolultabb. Szarvasmarhánál is megjelenik a kór, a gyógykezelésnél azt kell figyelembe venni, hogy milyen célú az állattartás. Nagyon szigorú szabályok vannak, amiket be kell tartani.

Nem fest jól a helyzetünk

Az egyre melegebb és szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően megjelentek új fajok is Magyarországon. Dr. Kertész Péter elmondta, hogy mérsékelt emelkedést látnak a fertőzésekben a kamarai visszajelzések alapján is. Az országban egy-egy helyen nagyon erőteljes kullancsinvázió van, és arra számít, hogy most fog berobbanni a szezon.

Amikor egyetemre jártam, azt tanították, főleg a babéziózissal kapcsolatban, hogy a Balaton és a kis-Balaton környéke veszélyes. Most már gyakorlatilag az ország bármely területén előfordulhat többféle babéziafaj, számos kullancsfaj. Régen is voltak kullancsok, csak lényegesen kevesebb betegséget terjesztettek. Ráadásul kevesebbet is tudtunk ezekről a betegségekről.

A szakember több dologra is felhívta a figyelmet: akik rendszeresen járnak kirándulni lóval vagy kutyával, fokozottan nézzék át a kullancsvédelmüket. Nézzék meg, mikor kaptak kullancsellenes készítményt, és fontos, hogy ne valamelyik webshopból vásároljanak random készítményt, hanem beszéljenek az állatorvossal. Az állatorvos tanácsa kikerülhetetlen, mert a paraziták is lehetnek rezisztensek egy adott szerre. Nem szabad össze-vissza mindenféle vegyszert rákenni az állatokra. Vannak viszonylag természetes alapanyagú készítmények is, mint a citromolaj, amelyek inkább csak elriasztják a kullancsokat, de nem fogják teljesen távol tartani. Érdemes olyan, engedélyezett készítményt választani, ami állatorvosi felügyelettel biztonságosan alkalmazható. Léteznek jó webshopok is, ahol kaphatók jó készítmények, ezek általában a régebbi hatóanyagú szerek, de itt is a rezisztencia és a hatékonyság időnként kérdéses lehet.

Az pedig egy dolog, hogy megvesszük a jó készítményt, de azt jól is kell feltenni. Nem elég a szőrt összekenni. Ezek a külsődleges készítmények a bőrről szívódnak fel, egy pici tanulással minden gazdi meg tudja csinálni, de ne becsüljük le az állatorvos szakértelmét.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
betegség, állategészségügy, állatorvos, kullancs, kártevő, kór, figyelemfelhívás, állategészség, parazita, állatbetegség, készítmény, vérszívó, kullancsveszély, kullancsriasztó,