Csúnyán lecsapott a hideg itthon: mutatjuk, hol volt a legdurvább

Csúnyán lecsapott a hideg itthon: mutatjuk, hol volt a legdurvább

agrarszektor.hu
A fagyosszentek majdnem a nevükhöz méltón viselkedtek: majdnem fagypont körüli hőmérsékletet lehetett mérni vasárnapról hétfőre virradóan. Az előrejelzések szerint a következő éjszakán azonban már nem várható ilyen jellegű lehűlés.

Ahhoz képest, hogy vasárnap délután az ország nagy részén még 20-26 Celsius-fokot lehetett mérni, éjszakára durva lehűlés történt. A fagyosszentek a nevükhöz méltón viselkedtek: Tardonán mindössze 0,1 Celsius-fokot rögzítettek hétfőn reggel - olvasható az Időkép.hu oldalán.

Forrás: Időkép.huForrás: Időkép.hu

Mint ismeretes, a fagyosszentek a magyar népi hagyomány szerint azoknak a napoknak a közös elnevezése, amelyekre a nép hagyományok szerint a  késő tavaszi fagyok szoktak érkezni. Elsőként Pongrác napját ünnepli a néphagyomány, május 12-én. Május 13-án (azaz ma) Szervác napja következik, harmadikként pedig Bonifác napját tartják, május 14-én.

A fagyosszentek idején a gazdálkodók óvatosságból késleltették a fagyérzékeny növények, mint például az uborka, paradicsom és bab szabadföldbe ültetését. Lehet, ez nem is volt olyan rossz dolog részükről. Ugyanakkor az előrejelzések szerint további fagytól már nem kell tartani a következő napokban, keddre virradóra 6-12 Celsius-fok közé hűl a levegő, szintén az északkeleti, fagyzugos völgyekben lehet ennél pár fokkal hidegebb.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?