Fontos megállapodást kötött Románia a gabonaszállításról

MTI2024. május 13. 19:33

Izrael élelmezésbiztonságának erősítése érdekében Avi Dichter mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter vészhelyzeti búzaellátási megállapodást kötött Bukarestben román hivatali partnerével, Florin Barbuval - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség a vendég minisztert idéző izraeli TPS hírszolgálatra hivatkozva.

Vészhelyzeti búzaellátásról állapodott meg Románia Izraellel. A búzáért cserébe Izrael mezőgazdasági technológiát és szakértelmet biztosít Romániának. Az izraeli mezőgazdasági miniszter szerint a jelenlegi globális bizonytalanság és a térségükben tapasztalható súlyos geopolitikai konfliktusok idején ez a közös érdekeken alapuló megállapodás újabb importcsatornát biztosít Izrael számára, különösen vészhelyzetekben.

A Romániával kötött megállapodás az Üzbegisztánnal, Azerbajdzsánnal és Marokkóval kötött hasonló egyezmények után jött létre. Az izraeli mezőgazdasági miniszter bukaresti látogatása alkalmából Silviu Vexler parlamenti képviselővel, a romániai zsidó közösségek szövetségének elnökével, és Románia-Izrael Kereskedelmi és Iparkamara vezetőivel is találkozott.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
búza, élelmiszer, élelmiszerbiztonság, románia, megállapodás, izrael, búzaellátás,