Durva, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül egy kiló paradicsom

agrarszektor.hu2024. május 14. 08:14

Rohamtempóban csökken a paradicsom ára májusban Lengyelországban. Az előző évhez képest a kínálat sokkal gyorsabb tempóban nő, és még az import is jelentős a nagybani piacokon.

A 2023-as évben egészen júniusig kifejezetten hideg időjárás uralkodott Lengyelországban, ami viszonylag hosszú ideig mérsékelte a belföldi üvegházi paradicsom szezonális árcsökkenésének ütemét. De még egy olyan szokatlan lefutású szezonban is, mint a tavalyi, május közepe táján a nagykereskedelmi árak meredeken zuhanni kezdtek - írta meg a FruitVeB. Idén áprilisban is hideg volt (különösen a hónap vége felé), de a paradicsom esetében a szezonális áresés most sem állt meg. Volt egy átmeneti, felfelé irányuló korrekció április végén, de a csökkenő ártrend hamar visszatért.

A paradicsom ára az időjárási viszonyokkal erős korrelációt mutató árak közé tartozik, és jelentős amplitúdóval változhat. Van példa olyan évre (2022), amikor áprilisban még dinamikus árcsökkenés következett be (a mostanihoz hasonlóan), majd májusban az időjárás romlása miatt a paradicsom kínálatának bővülése megtorpant, és az árak újból jelentősen emelkedni kezdtek. Ezért nem biztos, hogy az idei meglehetősen szeszélyes időjárás nem fogja újból megállítani a paradicsomárak csökkenését.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
import, nagybani, fruitveb, időjárás, nagybani-piac, lengyelország, paradicsom, árak, kínálat,