Heti fókusz: A tavaszi vetőmagszezon értékelése (x)

PR2024. május 14. 19:42

Töprengéssel teli és nagyon elhúzódó kezdet jellemezte az idei fajtaválasztási szezont. Szanyi István, Bene Zoltán és Németh Róbert vezetői értékelését olvashatjuk más-más kultúrákra fókuszálva. A válaszokért kattintson a névre!

Bene Zoltán
Karintia
Szanyi István
KWS
Németh Róbert
Nuseed


Bene Zoltán, Karintia

A tudatos gazdálkodás korszaka. A szokás nagy úr, de

A bizonytalansággal együtt élni nehéz. Egyre nehezebb. 2022-es drámai aszály sok gazdát elbizonytalanított, a 2023-as év pedig elhozta a fájdalmas felismerést. A Kukorica 25%-os,- és a napraforgó 13%-os, 5 éves átlaghoz képest elért terméstöbblete sem hozta el a várva várt sikert. A szója 16%-os termésátlag emelkedése ugyanakkor több mint 200.000 ft/ha hasznot hozott a szójatermesztőknek.

Az eseménydús múlt mögöttünk, és a sűrű köd előttünk, egyre több gazdát a kockázatok csökkentésére ösztönzi.

A megoldás?

Az Alkalmazkodás. A Karintia véleménye, hogy nem a körülmények tesznek tönkre, hanem az alkalmazkodás hiánya. Alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez, és ha lehet, minél hamarabb.

De hogy tudunk alkalmazkodni? Véleményünk szerint, a szójával. Azok a termelők, akik a fennállásunk elmúlt közel 30 évében megismertek minket, minden bizonnyal az érveinket is ismerik a szója termesztése mellett.

Hányan keresik a kiutat 2024-ben a szójával? Egyre többen!

Az idei év nyertese – a termőterület emelkedésének %-os mértékét tekintve – a szója.  A legfrissebb adatok alapján ugyanis 2024-ben több mint 72.000 ha-ra emelkedik a vetésterülete hazánkban. A 24%-ot meghaladó vetésterület emelkedéssel a szója, a meghatározóbb tavaszi kultúrák közül messze a legnagyobb terület emelkedési arányt produkálta.

Bács-Kiskun-, Somogy-, Baranya vármegyék mellett, Vas-, Zala- és Győr-Moson-Sopron vármegyékben tapasztaljuk a legjelentősebb terület emelkedést. Baranya vármegye mellett, Vas vármegye is belépett a 10.000 ha-t meghaladó vetésterületű megyék sorába.

Egy biztosabb pont a bizonytalan környezetben

Szenvedélyünk a szója iránt meghatározza mindennapjainkat. Ez túlmutat a cégcsoportunkhoz tartozó nemesítőházak kiváló munkáján, a vetőmagok szaporításán és értékesítésén, vagy akár a termény megvásárlásán. Ez számunkra sokkal több annál. Célunk, hogy utat mutassunk, tudatos döntésekkel tereljük a növénytermesztőket a számunkra helyesnek vélt, fenntarthatóbb irányba.

Talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a szója termesztése iránt tanúsított évtizedes szenvedélyünk, aktívan hozzájárul a hazai vetésterület emelkedéséhez. Ez nagy felelősséget is jelent számunkra. Nem fordulhat elő a 2015-ös csalódás ismét. Anno ugyanis a hirtelen jött, termeléshez kötött támogatás gerjesztette vetésterület emelkedés, felkészületlenül érte a gazdálkodók többségét. Ez a kedvezőtlen időjárással párosulva 2016-ban vetésterület csökkenéshez vezetett.

A Karintia a sikeres szója termesztéshez megszerzett ismereteket, szakmai konferenciákon, bemutatókon, szakcikkekben, prodcastokban és vlogokban adja át. Az egyre bővülő szakember hálózatunknak köszönhetően kollégáink, az ország bármely pontján elérik a gazdálkodókat. Célunk, hogy a szója vetésterület emelkedése leginkább egy meggyőződésből fakadó belső igény, mint sem egy a külső kényszerre adott válasz legyen. Akkor válhat ugyanis a terület emelkedés tartóssá.


Szanyi István, KWS

Modern hibridek- válasz a kihívásokra

Nehéz helyzetbe kerültek a növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodók. A 2023-as év végére a termény árak - a 2022-es csúcsok után folyamatos esésben - visszakerültek a 2020-as szintekre. A szántóföldi kultúrák profitabilitása kritikus szintet ért el, a középpontba a gazdaságosság megtartása került.

A nagy kultúrák közül a kukorica vetésterülete a 2022-es brutális aszály után történelmi mélységekbe zuhant. Némi bizakodásra adott reményt, hogy a kukorica esetében a magasabb termést adó régiókban és gazdáknál némi profit realizálására is sor kerülhetett. Mindezek fényében úgy gondoljuk, hogy a szemeskukorica vetésterülete a tavalyi, nagyon rég nem látott mélységhez képest 10-15% körüli mértékben növekedhet 2024-ben, de így sem éri el a korábbi évek nagyságrendjét. A napraforgó esetében a csúcsnak számító 700 ezer hektár körüli vetésterület további növekedése a vetésforgókban sok szempontból korlátozott és a mi meglátásunk szerint enyhe 5% körüli területcsökkenésre lehet számítani. Jelentősen nő a szója és kismértékben a cirok területe.

A KWS figyelembe véve a termelők igényeit, felkészült a modern kukorica hibridjei iránti növekvő keresletre és a hazai igényeket minél nagyobb mértékben hazai vetőmag előállító partnereink (mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. és a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt.)  által termelt minőségi vetőmaggal biztosítja. A termelők hibridválasztásában érdemes megjegyezni, hogy jelentős maradt a kereslet a prémium termékek iránt, főként azokon a területeken és gazdáknál, ahol adottak a kukorica termesztés feltételei. Ugyanakkor azt tapasztaltuk, hogy jelentősen emelkedett az olcsó hibridek iránti igény. A KWS vetőmagok iránti kereslet jelentősen megnövekedett különösképpen a prémium kategóriájú termékek esetében. A modern hibridek forgalma (KWS HYPOLITO, KWS GIRO, KWS OLTENIO, KWS FORTURIO) a háromszorosára növekedett és már több mint 1/3 részt képviselnek az értékesítésből. A gazdák KWS iránti elkötelezettsége ilyen kritikus helyzetben is azt eredményezi, hogy a KWS kukoricák piaci részesedése az elmúlt 4 év tendenciáját folytatva tovább növekedik, mely egyedülálló a hazai vetőmagpiacon. De mégis mitől modern egy hibrid? A modern KWS hibridek termőképessége kiemelkedő, miközben megoldást nyújtanak a klímaváltozás okozta szárazság és hőstressz kihívásaira, valamint az energia drágulásból adódó magas szárítási költségekre. A korábbi virágzás biztosíték a megfelelő termékenyülésre a visszatérő hőstressz időszakának megérkezése előtt. A széles adaptációs képességgel rendelkező hibridek első ilyen képviselője a KWS HYPOLITO, amely példátlan gyorsasággal vált népszerűvé a hazai gazdálkodók fajtaválasztásában. A KWS GIRO után 2 új hibrid bővíti a sort az idei esztendőben. A KWS OLTENIO a ClimaControl3 míg a KWS FORTURIO a Plus4Grain kategóriában. Ezek a hibridek nemcsak a független kísérletekben szerepeltek az élen, hanem termelői körülmények között is megbízhatóan teljesítenek. Továbbra is jelentős a lojalitás a megbízható KWS KASHMIR és KWS INTELIGENS fajták iránt is.

A KWS napraforgó portfóliója is jelentősen megújult. A SULFO hibridek iránti igény folyamatosan növekszik, melyre kiváló válasz a SUVEX és ARNETES SU fajták. A 2 új hibrid mellett a jól ismert KWS Achilles CLP is hozzájárult, hogy a KWS napraforgó hibridjeit a tavalyit meghaladó területre választották a gazdák.

A cirok iránti igény még most is folyamatos. A gazdák tartanak az aszálytól amire egy lehetséges megoldás a szemes és siló cirok termesztése. A KWS kínálatában kiemelkedő KWS NEMESIS szemes és NX4264 silócirok forgalma. Az új BMR NUTRIGRAIN is jól debütált.

Köszönjük termelőink töretlen bizalmát, hogy kritikus helyzetben is a KWS új, modern termékeit helyezik előtérbe.

KWS – az első számú alternatíva


Németh Róbert, Nuseed

Újra egy nagyon küzdelmes, talán soha nem látott nehézségeket felsorakoztató időszak áll mögöttünk.

Az egész mezőgazdaságot sújtó makro- és mikrogazdasági, valamint környezeti kihívások markáns lenyomatot hagytak a tavaszi vetőmagszezonon. A legnagyobb területen termesztett kultúrnövények jövedelmezőségének csökkenése a teljes ágazatra rányomta a bélyegét. A termelők nagy többsége sokáig várta, hogy a terményárak kedvező irányba induljanak el. Emiatt a vetés előtt csak kevés idő maradt a döntésre, és ez komoly logisztikai kihívások elé állította a beszállítócégeket. A Nuseed azon cégek között volt, amelyek rugalmasan, rövid határidőre tudták partnereik vetőmagigényeit kiszolgálni.

A szezonra jellemzőek voltak a markánsan csökkenő vetőmagárak és -árrések is. A termelők (érthető módon) a szokásosnál is költségérzékenyebbek voltak az elmúlt szezonban. A közismert és közkedvelt hibridek mellé így is sikerült a Nuseed új színfoltot képviselő, jó ár-érték arányú napraforgó- és cirokajánlatát bevezetni a piacra.

Vetésterületek alakulása

A Nuseed jelenleg a napraforgó- és cirokvetőmag-piacon érdekelt, ezért elsősorban ezen növényekre szeretnék koncentrálni.

A napraforgó esetében érdemes az étkezési és olajosszegmenseket külön kezelni, mivel eltérő trend jellemző rájuk.

Az étkezési napraforgó piaca mindig különleges volt, és magas értéket képviselt. Az érdeklődések száma egy nagyságrenddel nőtt, ami azt jelzi számunkra, hogy egyre több termelő próbál jövedelmező alternatívát találni az étkezési napraforgók termesztésével.

Mivel a Nuseed az étkezési szegmens egyik meghatározó vetőmagvállalata, a fokozott érdeklődés és értékesítési számaink alapján joggal feltételezhetjük, hogy a szezon egyik tért nyerő kultúrájával van dolgunk. Kiemelném az X9767 (Badger DMR) csíkos hibridünket, amely évek óta a hántolási és madáreleség-hasznosítási típus egyik piaci sztenderdje.

Az olajospiacon megállt az évek óta tartó növekvő trend. Az olajos napraforgó vetésterülete becsléseink szerint több mint 10%-kal csökkent, s várhatóan 600 000 hektár alá fog kerülni.

A Nuseed, mint a magas olajsavas napraforgókra specializálódott vetőmagos cég, különösen örül annak, hogy a HO szegmens további bővülése várható. A magas olajsavas NHK12M010 azon kevés napraforgóhibrid közé tartozott ebben a szezonban, melynek (elsősorban kiemelkedő agronómiai tulajdonságai miatt) hazai készletei már márciusban elfogytak.

A gyomirtási rendszerek közötti versenyben a tribenuron-metil-toleráns hibridek területe mutat növekvő arányt az imazamoxtoleránsakkal szemben. Ennek okai egyrészt a kedvezőbb áron megoldható gyomirtásban, másrészt pedig az új, versenyképes genetikai háttérben (például a Nuseed N4H302 E ExpressSun-hibridje) keresendők.

Az éghajlatváltozás egyik nyertes növénye lehet a cirok. Vetésterülete évek óta lassan, de stabilan növekszik.

A közel 70 év ciroknemesítési tapasztalatokat maga mögött tudó Nuseed (Richardson Seeds) cirokhibridjeinek legújabb generációja is jó eséllyel pályázik a termelők figyelmére. A stabil, magas terméshozamú, vörös szemű 319X120 hibrid egy új genetika első képviselője Magyarországon. Kiváló hazai referenciákkal felvértezve idén már nagyobb területen került a köztermesztésbe.

Innovációk  

Igazi szakmai különlegesség a Nuseed ultrakorai napraforgókat felvonultató portfóliója

A Nuseed ultrakorai napraforgók új eszközt adhatnak a klímaváltozással és alacsony jövedelmezőséggel küszködő termelők kezébe. Ezen hibridek közös jellemzője, hogy érésidejük 80-90 nap. Ezt a koraiságot 3 agronómiai pozicionálással ajánljuk (1. táblázat):

Hármas tulajdonságcsomag a termésbiztonságért

A Nuseed hibridjei hármas alap-tulajdonságcsomagot ötvöznek: mindkét szülői vonalba beépített, robusztus gyomirtószer- (Clearfield® vagy ExpressSun®), szádor- és peronoszpóratoleranciát. Ezen hozzáadott érték tulajdonságcsomagnak köszönhetően jelentősen javítható hibridjeink termesztésének megbízhatósága és stabilitása a különböző termesztési körülmények (klíma, talaj, gyomflóra, kórokozók) között.

Ezen új generációs hibridek egyik első képviselője a N4H471 CL, mely kiváló agronómiai tulajdonságú, magas olajsavas hibrid.

Középmagas, jó tányérállású és megdőlésre nem hajlamos fajta, mely magas szinten ötvözi a termelők számára fontos agronómiai értékmérő tulajdonságokat. Jó kórtani háttere mellett robbanásszerű kelés és az eltérő (akár száraz) termesztési körülményekhez való jó alkalmazkodás jellemzi. Kórtani csomagja (peronoszpóra, szádor, H rassz) a termésbiztonság növeléséhez járul hozzá.

Piacvezető étkezésinapraforgó-program új hibridekkel

Étkezési nemesítési programunk a hántolatlan, hántolt, csíkos, valamint madáreleség hasznosítási irányokban egyaránt kínál fajtákat.

Az Onix® márkanév az élelmiszerpiacon keresett nagy, jellegzetes, teljesen fekete kaszattípus szinonimája. Az Onix® N5LM307 többcélú (hántolt és hántolatlan) hibridként kiváló választás.

A Nuseed 2024-es katalógusa itt letölthető

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kukorica, napraforgó, szója, vetésterület, hibrid, hibridek, termelők, heti fókusz,