Újra medvét láttak Magyarországon: már egyre több élhet itthon

Újra medvét láttak Magyarországon: már egyre több élhet itthon

agrarszektor.hu
A barnamedveészlelések egyre gyakoribbak hazánkban, főleg a mostani, párzási időszakban. Ma már elmondható, hogy az állatok bizonyítottan megtelepdtek az országban, ezért jó odafigyelni rájuk. 

Újra barnamedvét láttak Aszód környékén, ezért a Pest vármegyei település önkormányzat figyelmeztető táblákat helyezett ki és arra kéri a lakókat, hogy ha a határban járnak, maradjanak az utakon, illetve kerüljék a bozótosokat és az erdőfoltokat. Ecker Bence, Aszód mezőőre szerint a medve nem jelent nagyobb veszélyt az emberekre, mint egy, a kicsinyeivel közlekedő vaddisznó, de azért érdemes óvatosnak lenni - írja az Infostart.

Aszód környékén, illetve a Duna árterének térségében az elmúlt 2-3 évben többször is láttak barnamedvét és más hasonló fajokat, így nem meglepő a mostani eset sem. Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója elmondta, hogy a mostani időszakban, vagyis április és június között van a legnagyobb esély arra, hogy medvék bukkannak fel. A szakember kiemelte, Aszód és környéke egy viszonylag sűrűn lakott terület, de a medvék sosem mennek olyan helyre, amely nem megfelelő számukra, mert pontosan tudják, mire van szükségük táplálkozás, illetve élőhely szempontjából. Az elmúlt időszakban sok hír jelent meg a szlovákiai medvetámadásokról, ám a professzor szerint az idehaza észlelhető medvék nem minden esetben Szlovákiából érkezik hozzánk.

A professzor szerint bizonyítottan kijelenthető, hogy újra meghonosodtak a barnamedvék Magyarországon. Úgy gondolja, hogy a korábbi fajok újbóli megtelepedése alapvetően jó hír, hiszen sokan panaszkodnak arra, hogy a természeti értékek folyton pusztulnak körülöttünk, most pedig megjelent egy állatfaj idehaza, amely

nem hajlandó kipusztulni, hanem alkalmazkodik az új élőhelyi rendszerekhez

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az emberek és a nagy ragadozók közötti kapcsolatnak kölcsönös tiszteleten és félelemen kellene alapulnia, bár a medvéknek az utóbbi időben nincs mitől tartaniuk, az emberektől sem félnek, a szakember szerint ez a vadászat hiányának problémája. A professzor nem ért egyet azzal a megállapítással, hogy valamilyen együttélési forma kialakítására lenne szükség az ember és a medve között, az együttélés „pozitív párkapcsolatot” jelent, ilyen pedig egyszerűen nem jöhet létre a nagyragadozók és az emberiség között.

Velük nem lehet együtt élni, velük csak együtt létezni lehet

- magyarázta. Mivel ezek az állatok meghonosodtak hazánkban, ezért a szakértő azt tanácsolja, hogy próbáljuk meg elkerülni a barnamedvékkel való találkozást.

Nem kell keresni a kontaktust, nem szabad fotókat készíteni, hanem valamilyen úton-módon, hatásosan el kell érni a medvénél, hogy ő is féljen tőlünk

- összegzett a szakértő.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 7. 08:32