Döntöttek a francia gazdák: ezzel a növénnyel szakítanának nagyot idén

Döntöttek a francia gazdák: ezzel a növénnyel szakítanának nagyot idén

agrarszektor.hu
2024-ben közel 10 százalékkal fog nőni Franciaországban a kukorica vetésterülete. Ennek oka, hogy a gazdák az őszi vetéseket sújtó, azokat károsító heves esőzések után a tavaszi vetésű kultúrákra állnak át.

A francia mezőgazdasági minisztérium a 2024. évi kukoricatermesztésre vonatkozó első előrejelzésében azt prognosztizálta, hogy a gazdák 1,44 millió hektáron fognak kukoricát vetni, beleértve a vetőmagnak termesztett növényt is, ami összességében 9,6%-kal több, mint egy évvel korábban. A növekedést némileg árnyalja, hogy ez még mindig 5%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától - olvasható a Reuters oldalán.

A francia gazdák a tavaszi vetések közepén járnak, és bár a szezon elején az esőzések elmaradása kétségeket ébresztett azzal kapcsolatban, hogy a termelők mennyire fognak átállni a kukorica vetésére, azonban a múlt heti meleg, száraz időjárás valószínűleg nagyban segítette a szántóföldi munkákat. A francia mezőgazdasági minisztérium jelentésében azt írta, hogy a gabonafélékre vonatkozó becslései

megerősítik a tavaszi vetésű növények területének várható növekedését, amely a kedvezőtlen időjárás miatt el nem vetett őszi növények területének csökkenésével függ össze.

Több növénykultúra vetésterülete is elmarad a tavalyi szinttől

A tavaszi árpa vetésére vonatkozó becslését a minisztérium 502 ezer hektárra emelte a múlt havi 496 ezer hektáros eredeti előrejelzésről. Ez 12,2%-kal haladja meg a tavalyi szintet, de 15,8%-kal marad el az ötéves átlagtól. A lágybúza esetében pedig 4,40 millió hektárra növelték a 2024-es területre vonatkozó becslését az áprilisban becsült 4,39 millió hektárról. Ez azonban még mindig 7,5%-kal alacsonyabb a tavalyi szintnél. Az őszi káposztarepce esetében a becsült vetésterületet változatlanul 1,33 millió hektáron tartották, ami 0,8%-kal kevesebb a 2023. évinél. Franciaországban a búza és a repce szinte kizárólag őszi vetésű növények. A tavasz elején vetett cukorrépa esetében a minisztérium az áprilisi 399 ezer hektáros előrejelzésről 398 ezer hektárra csökkentette a 2024-es területre vonatkozó becslését, ami még mindig 4,6%-kal magasabb a tavalyinál.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?